Hugo Junhav Land sommarvikarie inom omsorgen 2022. Hugo Junhav Land har varit sommarvikarie inom omsorgen 2022.

Sommarjobb som personlig assistent – hur funkar det?

Hugo Junhav Land är 24 år och har sommarjobbat som personlig assistent i Trollhättan. Hugo läser till elektroingenjör på Högskolan Väst men berättar att han tror att det är en bra erfarenhet att lära sig att hjälpa någon som är helt beroende av personlig assistans i sin vardag.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Hugo har varit personlig assistent till en medelålders trollhättebo med flera funktionsnedsättningar. Hans arbetstider har varit mellan klockan 15.00 och 08.00 vilket innebär att han har jobbat kvällar och natt. En vanlig eftermiddag består av att laga mat och gå ut på stan för att kanske fika eller bara promenera. För personen som Hugo hjälper är det viktigt med tider och rutiner. För att kommunicera använder de enkla ord genom teckenspråk och bilder som visar till exempel vad de ska göra eller äta.

- För att trivas som personlig assistent så tror jag att man behöver känna empati, omtanke och vilja att få någon annan att må bra, säger Hugo.

- Det är väldigt bra att vi blir väl bemötta på stan i affärer och på restauranger. Ibland kan det vara svårt för utomstående att förstå eller sätta sig in i situationer som uppstår men som assistent lär du känna din brukare och vet hur det bäst hanteras.    

Hugo tycker att hans sommarjobb har gett honom bättre förståelse för olika människors behov och tror att fler skulle söka sommarjobb inom omsorgen om det var bättre betalt.

- Jag har tidigare sommarjobbat inom psykiatrin både på Brinkåsen och Näl. Det här jobbet hittade jag via Trollhättans stads hemsida.

Vi på omsorgsförvaltningen tackar Hugo och alla andra sommarvikarier för en fantastisk insats. Ni är ovärderliga! 

Senast granskad 2022-10-31 av KLALIW