Jessica Vallström

Sommarjobb inom hemtjänsten – hur funkar det?

Jessica Vallström är 19 år och har gjort sin andra sommar inom hemtjänsten i området Dannebacken och Stavre. Hon berättar att hon trivs jättebra och har utvecklats som person. Tyvärr tror hon att många inte riktigt vet vad jobbet innebär och därför kanske inte vågar söka sommarjobb.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Jessica berättar att de flesta hon möter som har hemtjänst är ganska självständiga. Några har naturligtvis större behov som innebär att de behöver hjälp med toabesök, tvätt eller dusch. Men de flesta behöver bara hjälp med mediciner, att klä sig eller fixa frukost. Vi är helt enkelt ett stöd i livet för de som kanske är sjuka, stela eller på annat sätt inte starka nog att klara sig helt själva.

En vanlig arbetsdag består av ett morgonbesök, ett eftermiddagsbesök och ett kvällsbesök. Ibland åker vi ut själva och ibland är vi två. Det beror på schema och varje enskild persons behov, berättar Jessica.

På eftermiddagarna efter lunch så tar vi ofta en promenad. Är det riktigt dåligt väder så stannar vi kanske inne, tar en kaffe och bara pratar en stund.

- Jag hittade det här jobbet via min praktik på skolan när jag läste vård- och omsorgsprogrammet. Förra året frågade jag min chef om det fanns sommarjobb och nu har jag precis gjort min andra sommar här, säger Jessica.

Jessica är nu färdig undersköterska och har fått förlängt arbete inom hemtjänsten. Hon jobbar gärna ett tag men planerar senare att söka till högskolan för att utbilda sig till sjuksköterska.

- Jag trivs jättebra inom hemtjänsten och jag har lärt mig mycket på kort tid. Både vad gäller grundläggande arbetsuppgifter, läkemedelshantering, att linda ben med mera. Men jag har också utvecklats socialt och blivit mer öppen och pratglad, vilket jag tror kommer att vara jättebra inför mina kommande studier och arbeten.

Anledningen till att jag sökte sommarjobb inom hemtjänsten i år igen var att jag tycker om att hjälpa människor, få dem att känna sig trygga och må bra. Jag kände mig också trygg med människorna jag lärt känna i området, mina kollegor och sjuksköterskorna som stöttar oss.   

Vi tackar Jessica och alla andra sommarvikarier för en fantastisk insats. Ni är ovärderliga! 

Senast granskad 2022-10-05 av KLALIW