Från vänster Lisa Wijkmark (City Trollhättan), Mathilda Sundberg (Trollhättans Stad), Anki Carlsson (Trollhättans Stad), Maria Engström-weber (Visit), Anna Nilsson (Trollhättans Stad) och Johan Trollnäs (Juryordförande)

Smaka på Trollhättan utsedd till finalist

Arrangemanget Smaka på Trollhättan har vunnit Årets Hållbarhetkliv inom kategorin kommunalt initiativ för Fyrbodal. Det innebär att Smaka på Trollhättan är en av fyra finalister i Turistrådet Västsveriges utmärkelse, Årets Hållbarhetskliv.

Vinnaren av hållbarhetsklivet för hela Västsverige kommer utses på den stora Turistdagen som hålls i Göteborg senare i år, där övriga finalister representerar Borås, Skaraborg och Göteborgsregionen.

  • Det var med stor stolthet vi tog det glädjande beskedet att Smaka på Trollhättan blivit utnämnd till finalist, säger Anki Carlsson, ansvarig för besöksnäringsfrågor, Trollhättans Stad

 

Smaka på Trollhättan 2021 sågs av 14.000 unika besökare och hade en medial räckvidd på 900.000. De restauranger som var med sålde slut all sin mat mitt under pågående pandemi och butikerna i city fick en märkbart ökad försäljning efter eventet. Dessutom skapades mervärden som digital utveckling inom besöksnäringen, stolta trollhättebor och en gemenskap när vi var som mest ensamma.

  • Smaka på Trollhättan växte fram genom samverkan mellan flera olika aktörer i Trollhättan. Initialt var det Trollhättans Stad, City Trollhättan och Visit Trollhättan Vänersborg som tog fram grundkonceptet, som sedan utvecklades ihop med restauranger, butiker, konstutställare, våra högstadieskolor mm. Utifrån pandemin och de omständigheter som då rådde, ställde vi om från ett från början helt fysiskt arrangemang till att utveckla Europas första hybrida matfestival, fortsätter Anki Carlsson.

 

Denna samverkan står sig fortsatt stark och nu växlas Smaka upp ytterligare för att 9-10 september arrangeras på Drottningtorget men fortsatt med digitala inslag.

 

  • Smaka har blivit ett föredöme för hur vi utvecklat flera av våra arrangemang genom att nu inkludera bland annat livesändningar, för att på så sätt tillgängliggöra och skapa inkluderande event. För att nämna ett så livesändes Saabfestivalens kortege och som redan har över 10.000 visningar, säger Anna Nilsson, platsvarumärkesansvarig, Trollhättans Stad


Priset gäller för Smaka som genomfördes 2021 och nomineringen är följande:
”Med det hybrida mateventet Smaka på Trollhättan har kommunen och dess samarbetspartners skapat tillgänglighet för alla under en speciell tid med restriktioner. Eventet har blivit en samverkansplattform för det lokala näringslivet. Genom en öppen och inkluderande inställning har eventet stärkt platsen och bidragit till att nya intressegrupper engageras sig och samverkat.”

- För Trollhättan är såklart väldigt glädjande att blivit nominerad till Årets Hållbarhetskliv 2022. Smaka på Trollhättan har verkligen bidragit till att sätta Trollhättan på kartan och nu ser vi med spänning fram emot den stora prisutdelningen i Göteborg senare i år. Nu håller vi för att Smaka på Trollhättan ska gå hela vägen och ta hem det förstapriset som Årets Hållbarhetskliv 2022 för Västsverige, säger Paul Åkerlund, kommunstyrelsens ordförande.

Kontakt:
Anki Carlsson
Ansvarig besöksnäringsfrågor, Trollhättans Stad
Tel: 073-348 96 74

Senast granskad 2022-10-31 av KLALIW