Snittar på silverbricka

Smaklig tillvaro på Hagtornsstigen 51

Det är inte bara själva boendet som i sig är nytt och fräscht – också gastronomiskt får de boende njuta av nybakat bröd, tillbehör och efterrätter som tillreds av den dedikerade personalen. – Vi vill att det ska vara lite guldkant på tillvaron, säger Mona Sundell, enhetschef på Serviceförvaltningen.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Ett nytt grepp som prövades när det nya vård- och omsorgsboendet Hagtornsstigen 51 stod klart för inflyttning i januari var att installera ett mottagningskök och låta personal från Serviceförvaltningens måltidsenhet bemanna det – och på så sätt låta vårdpersonalen fokusera på uppdraget att ta hand om de boende.

Huvudkomponenterna till maten kommer från Strömkarlsgårdens kök, men tack vare mottagningsköket kan de göra så mycket mer, och det första som möter blicken i mottagningsköket är synen av nybakat bröd – och från ugnen bredvid sprids doften från kakbottnar som gräddas innan de blir till kärleksmums och ska serveras till eftermiddagsfikat.
– Det är väldigt roligt att få vara med och påverka vad de gamla äter hela dagen. Man vet att de får i sig näring och att det vi producerar ser trevligt ut hela dygnet, säger kocken Maike Tengblad Jansson.

Viktuppgång på naturlig väg

Det är idel breda leenden bland de boende när de tillfrågas om vad de tycker om det som serveras: ”Jag älskar de nybakade frallorna”, ”Jag älskar husmanskosten”, ”det finns verkligen inget att klaga på när det gäller maten”, lyder några av kommentarerna.

Omsorgsfullheten har också tagit sig andra uttryck.
– Vi har fått till oss att de går upp i vikt, så vi behöver inte göra några extra näringstillägg, utan det finns naturligt i maten som serveras, de får sex mål mat om dagen, berättar Maike.
Här gäller nämligen inte det som många är vana vid och eftersträvar; att vågen ska visa mindre.
– Det gäller inte på våra gamla här, de behöver verkligen all energi de kan få både för sårläkning och för att må bra, säger Maike.

”Otrolig stolthet”

Tillsammans med sina medarbetare, Tihana Maric och Jonas Grissemann, brinner Maike för att de boende verkligen ska få njuta av det som serveras. Detta känns extra bra för enhetschef Mona Sundell, som själv har lång erfarenhet från mottagningskök sedan tiden i Stavreskolans kök.
– Det är en otrolig stolthet och glädje att se dem förgylla tillvaron för de äldre, säger Mona.

Senast granskad 2021-04-08 av KLALIW