PRYL-utbildarna Carina Lindell och Christine Persson från Serviceförvaltningen PRYL-utbildarna Carina Lindell och Christine Persson från Serviceförvaltningen

Proffsigare lokalvård i Trollhättans Stad

Idag är det lokalvårdens dag. Därför passar vi på att lyfta fram utbildningsinsatsen PRYL Trollhättans Stad, som innebär att vi har fått en mer professionell lokalvård. – Det är både viktigt och känns så bra att se hur våra medarbetare tar med sig kunskapen från utbildningen. De blir mycket mer aktiva i sitt yrkesjobb, säger utbildaren Christine Persson, från Serviceförvaltningen.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Trollhättans Stad började för drygt ett år sedan med PRYL (Professionellt yrkesbevis lokalvårdare) och så här långt har Christine Persson, Carina Lindell och ytterligare två kollegor utbildat cirka 50 lokalvårdare.
– Det är jätteviktigt att man får kunskap om vad det är man gör, att man faktiskt är en stor del av alla verksamheter. Och vi har alla typer av verksamheter: förskola, skola, omsorg, kultur och fritid. Så därför har vi skapat PRYL Trollhättans Stad, en praktisk yrkesledarutbildning, berättar Christine Persson.

Medarbetare blommar ut

Utbildningen består av 6 heldagar och sedan ett certifieringsprov då en representant från Städakademin kommer till Trollhättan för examination av kursdeltagarna.
– När deltagarna kommer hit första gången är det många som säger att de inte kan någonting, men de blommar ut och man ser att de verkligen lär sig – och den glädjen de känner när de får certifikaten kan vi ju också känna, säger Christine.

Varför behövs det en städutbildning?

– Lokalvård är ett väldigt viktigt arbete, det handlar inte om ”hemmastädning”, utan det är ett professionellt yrke. Man ska dels arbeta med rätt teknik för att spara kroppen, dels är det hela miljöbiten med att känna till vilka kemikalier som används, var de används, dosering och så vidare.
– Certifieringen håller i 5 år, sedan får de genomföra ett nytt prov eftersom det händer så mycket inom miljöområdet.

De som går kursen just nu tycker att den är värdefull. Så här säger två deltagare:
”Det är en väldigt bra utbildning! Det handlar mycket om teknik som gör det bättre för kroppen”.
”Jag har lärt mig mer på de här veckorna än under alla de åren jag har arbetat tidigare”.

Senast granskad 2021-12-07 av KLALIW