Kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund gratulerar världsmästaren Nils van der Poel vid ceremonin på Edsborg. Nu får Nils en permanent hyllning i Park of Fame. Kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund gratulerar världsmästaren Nils van der Poel vid ceremonin på Edsborg. Nu får Nils en permanent hyllning i Park of Fame.

Nils får en stjärna i Park of Fame

Den dubble världsmästaren i skridskor, Skridskoklubben Trollhättans Nils van der Poel, får en stjärna i Park of Fame, Betty Backs park. – Nils är genom sin framgång och ödmjuka framtoning en alldeles fantastisk ambassadör för Trollhättan, motiverar Said Niklund, stadsdirektör i Trollhättans Stad.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Det var på världsmästerskapet i Heerenveen i februari som Nils van der Poel vann dubbla guld, först på 5 000 meter och några dagar senare på favoritdistansen 10 000 meter – där han också kryddade insatsen genom att sätta ett nytt världsrekord.

Det var makalösa prestationer som gav eko i hela idrottsvärlden, om hur han hade gått sin egen väg och tränat hårdare än alla för att nå framgång. För detta hyllades han också i tal efter tal vid den corona-anpassade ceremonin på Edsborg vid hemkomsten till Trollhättan efter mästerskapet. Men han tog inte bara emot hyllningar, utan uttryckte själv sin stora tacksamhet till både nära och kära, Skridskoklubben Trollhättan, Slättbergshallen – och Edsborg.
– Det var här jag sprang mina första intervaller, mindes Trollhätteskrinnaren.

Permanent hyllning

Firandet av Nils van der Poel på Edsborg var en enskild ceremoni som nu följs upp av en permanent hyllning. Trollhättans Stad har nämligen beslutat att hylla bedriften genom att tilldela vår världsmästare en egen stjärnplatta i Park of Fame, i Betty Backs park.      

– Nils van der Poel försitter inte en chans att uttrycka tacksamhet för det stöd som alla i hans omgivning på hemorten gett honom. Han vill att alla i staden ska känna glädje och stolthet över hans framgång och det gör vi gärna, säger Said Niklund, stadsdirektör i Trollhättans Stad.

Omtag för hyllningar

Park of Fame anlades i Betty Backs Park 2007 efter ett beslut i kommunfullmäktige året innan om att skapa en plats i staden med stjärnplattor för att hedra kända trollhätteprofiler. Det är trollhätteborna som har röstat fram de ursprungliga stjärnorna i Betty Backs Park, och några stjärnor har kompletterat folkets val. Exempelvis tog Trollhättans Stad beslutet 2019 om att förära brottaren Jan Carlsson med en stjärnplatta – och nu likadant i fallet med Nils van der Poel.

Trollhättans Stad kommer att genomföra ett allmänt omtag kring Park of Fame och Walk of Fame (stjärnplattor på Storgatan med kända filmstjärnor som spelat in i Trollhättan), där Kultur- och fritidsförvaltningen får uppdraget av stadsdirektören att ta fram ett förslag som klargör hur man vill att området ska utvecklas.

Själva nedsättningen av Nils van der Poels stjärna kommer att ske under hösten, exakt datum är inte spikat än.

Relaterad information

Fakta, tidigare sjärnor i Park of Fame:

Anders Eriksson, Antenor Nydqvist, Bertil Antonsson, Claes Eriksson, Erik Carlsson, Frank Andersson, Håkan Mild, Janne Karlsson, Jessica Andersson, Kerstin Granlund, Laila Westersund, Nils Ericson, Olle Bengtsson, Oskar Olsson, Peter LeMarc

Senast granskad 2021-05-24 av KLALIW