Gravid kvinna med handen på magen och en korg där en nalle tittar ut

Kompensation vid utbetalning av gravidpenning

Trollhättans Stad kompenserar 10 procent av lönebortfallet för gravida medarbetare som enligt lag förbjudits att arbeta med anledning av covid-19 och erhåller ersättning från Försäkringskassan. – Vi vill gärna vara en god arbetsgivare och ser kompensationen som en viktig gest, säger Paul Åkerlund, kommunstyrelsens ordförande i Trollhättans Stad.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Sedan mars 2021 bedömer Socialstyrelsen att graviditet utgör en riskfaktor då det finns en risk att föda för tidigt om man drabbas av covid-19 under graviditeten – gravida räknas som riskgrupp från och med graviditetsvecka 20.

Riskbedömning

Arbetsgivaren gör alltid en riskbedömning när den får kännedom om en medarbetares graviditet, och kan inte anpassningar i arbetsmiljön erbjudas förbjuder arbetsgivaren medarbetaren att arbeta enligt regler i arbetsmiljölagen. Medarbetaren kan då ansöka om ersättning i form av graviditetspenning från Försäkringskassan, vilken ersätter cirka 80 procent av lönen.

Det är den ersättningsnivån som kommunstyrelsen på onsdagen beslutade att höja genom en kompensation på 10 procent av lönebortfallet.

– Pandemin har orsakat många olika situationer. Graviditetspenningen utgör en sämre ersättningsnivå, det kompenserar vi nu så att man får en skälig ersättning. Vi vill gärna vara en god arbetsgivare och ser kompensationen som en viktig gest, förklarar Paul Åkerlund, kommunstyrelsens ordförande.

Oförutsedda utgifter reserv

Beslutet gäller de uppskattningsvis 40–50 medarbetare som förbjudits arbete under perioden 2021-03-01 till och med 2021-06-30. Kostnaden för kompensationen, som beräknads till cirka 650 000 kronor, belastas kommunstyrelsens anslag för Oförutsedda utgifter Reserv.

Senast granskad 2021-06-10 av KLALIW