Föreningar får ansöka om att städa i Trollhättan

Nu kan vi se fram emot ett ännu renare Trollhättan när Trollhättans Stad bjuder in föreningar att hjälpa till med städningen i Trollhättan. Som tack för insatsen får föreningen ett bidrag till föreningskassan från staden.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

För ett renare och tryggare Trollhättan

Nedskräpning är ett av vår tids största samhällsproblem. Skräpet skadar djur och natur, förstör havet, gör städerna otrygga och kostar mycket pengar. Gatu- och parkkontoret på Trollhättans Stad ansvarar för städning av Trollhättans kommunala gator, parker, lekplatser och andra offentliga miljöer.

- Nedskräpning är ett problem som vi brottas med. Vi lägger stora resurser på att hålla Trollhättan rent men vi ser att det finns behov av fler insatser som ger ännu större effekt för ökad trivsel och trygghet i våra offentliga miljöer. Det bästa vore såklart om alla tog sitt ansvar och slängde skräp där det hör hemma – i papperskorgar eller på återvinningsstationer, men där är vi inte riktigt idag tyvärr, säger Fredrik Hallstensson, gatu- och parkchef på Trollhättans Stad.

För att växla upp insatserna för ett renare och tryggare Trollhättan ges nu lokala föreningar möjligheten att ansöka om att städa olika områden i kommunen och för uppdraget belönas föreningen med ett bidrag om 5000 kronor från staden. Att föreningar får städa på kommunens uppdrag är ett etablerat koncept som flera andra kommuner använder sig av. Mikael Arvidsson, parkansvarig på Gatu- och parkkontoret, ser flera positiva effekter med upplägget.

- Ett sånt här upplägg blir win-win för hela Trollhättan ur flera perspektiv. Vi ger fler möjligheten att bidra till att göra Trollhättan till en bättre plats, vi får en renare, tryggare och trevligare miljö och dessutom en möjlighet att stötta våra lokala föreningar, säger Mikael.

Mer information och ansökan

Upplägget i Trollhättan är att föreningar får ett område att städa under totalt 20 söndagar på sommarhalvåret, med start i maj. Varje söndagar städas två områden av olika föreningar. Totalt finns det alltså möjlighet för 40 föreningar att utföra en söndagsstädning i Trollhättan och få 5000 kronor i bidrag till sin förening.

Ansökan för 2021 års städsöndagar är öppen till och med 19 april.

För att få göra en ansökan om föreningsstäd behöver föreningen vara registrerad hos Kultur- och fritidsförvaltningen i Trollhättans Stad. 

Läs mer om vad som gäller för föreningsstäden och gör en ansökan för din förening. 

Senast granskad 2021-04-19 av KLALIW