Logotype hybridfestival med texten: "Sveriges första hybrida matfestival"

Dags att Smaka på Trollhättan

Virtuell restaurang, Trollhättans Mästerkock och världsrekordförsök står på programmet när Europas första matfestival i hybridformat anordnas i Trollhättan den 21–22 maj.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan
Smaka på Trollhättan inleds med en matlagningstävling där Trollhättans Mästerkock koras av en professionell tävlingsjury. Därefter bjuds det på det matprat, cookalongs och annat inspirerande från den digitala studion. Man kan också handla hem förberedd eller färdiglagad mat från stadens restauranger. 
– Vi satsar på en festival designad för deltagare både på plats och på distans. Det går utmärkt att delta i alla aktiviteter hemifrån samt att vissa även går att delta i från annan ort, säger Anki Carlsson, ansvarig för besöksnäringsfrågor Trollhättans Stad.
 

Första virtuella restaurangen

Under lördagen arrangeras en middagsfest där man kan avnjuta en specialkomponerad avsmakningsmeny i världens första fullt ut virtuella restaurang, där upp till tio personer äter och umgås i ett videomötesrum. Innan varje ny rätt kommer en kock in och presenterar maten och till maten bjuds det på underhållning.  
 
Programmet avslutas med den så kallade Efterfestivalen. Här kan besökarna smaka på lokal musik, kultur och annan direktsänd underhållning. Ett av inslagen blir en Jerusalema Dance Challenge, där förhoppningen är att slå det tidigare världsrekordet på 700 personer som genomför en virtuell flashmob.
 

Tänka nytt i speciella tider

Smaka på Trollhättan arrangeras av City Trollhättan, Trollhättans Stad och Visit Trollhättan Vänersborg, med stöd av upplevelsebyrån Herr Omar och Turistrådet Västsverige. Evenemanget skulle genomförts redan förra våren, men då satte pandemin stopp. 2021 är det ställa om istället för ställa in som gäller. 
– Det känns väldigt roligt för oss på Turistrådet att vara med och stötta Smaka på Trollhättan. Arrangörerna visar att man med kreativitet och samarbete kan lyfta lokal matglädje även digitalt. Vi har arbetat med lokal mat som reseanledning i många år, och evenemang är en viktig del av detta arbete. Smaka på Trollhättan är ett strålande exempel på hur man kan gå tillväga för att tänka nytt i speciella tider, säger Jill Axelsson Pabst, projektledare matturism, Turistrådet Västsverige. 

 

Mer om Smaka på Trollhättan:
Sveriges första hybridfestival

Senast granskad 2021-03-18 av KLALIW