Bild på tygpåse med logotypen för Tjejjouren Eva De ideella organisationerna – som Tjejjouren Eva – är viktiga komplement i Trollhättans Stads arbete med att förebygga våld i nära relationer.

Tjejjouren Eva – en viktig stöttepelare

Tjejjouren Eva är en av flera ideella aktörer i Trollhättan som arbetar för utsatta kvinnor. Maria-Magdalena Augustsson var med och startade tjejjouren 2016. – Vi startade den för att skapa en mötesplats för unga tjejer , för att de ska ha någon att prata med, säger hon.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Till vardags arbetar Maria-Magdalena Augustsson inom Trollhättans Stads Fältenhet, men hon är också verksam som ordförande för Tjejjouren Eva som varje torsdagskväll  mellan 18–21 ger stöd åt tjejer via föreningens chatt.
– Trollhättan hade ingen lokal tjejjour och tjejer är en utsatt grupp i samhället. Väldigt många tjejer lever med våld i nära relation och psykisk ohälsa och har ingen att prata med – därför behövdes en lokal jour i Trollhättan, berättar hon.

Vem kan höra av sig till er?

– Vi finns primärt till för tjejer mellan 0–23 år, men alla är välkomna att höra av sig. Vi är inga proffs, men eftersom vi arbetar lokalt i Trollhättan har vi stor koll på vilka instanser som vi kan hänvisa vidare till, exempelvis Kvinnojouren Duvan, socialtjänsten eller Polisen. Sedan kan man höra av sig hit även om man inte bor i Trollhättan.

Stor ökning av antalet samtal

I början var det inte många som hörde av sig, men det ändrade sig snart.
– Det har ökat jättemycket över tid. I början krånglade det med chatten och det kom inte in så många samtal, men från 2018 till 2019 fördubblades samtalen från 200 till 400. Vi har jättemånga samtal som rör psykisk ohälsa, 52 samtal ifjol handlade om suicid. Vi hade också många samtal om sexuella övergrepp i nära relationer.

Och det ökade samtalstrycket har fått jouren att vilja utöka sin verksamhet.
– Vi har så många förfrågningar att vi skulle behöva en anställd. Drömmen hade varit att ha öppet hela tiden, och med en anställd så hade vi kunnat ha kontinuerliga utbildningar och rekrytera fler ideella krafter.

”Ett fantastiskt komplement”

För Trollhättans Stad är de ideella organisationerna som Tjejjouren Eva, Kvinnojouren Duvan och Brottsofferjouren väldigt viktiga.
– Samarbetet med de ideella organisationerna är en självklarhet. De utgör ett fantastiskt komplement i Trollhättans Stads arbete med att förebygga våld i nära relationer där deras arbete fungerar som en viktig pusselbit i vårt helhetstänk för att nå den nollvision vi eftersträvar, säger hållbarhetsstrateg Johanna Linnarsson.

 

Senast granskad 2020-03-06 av KLALIW