Oro för ökad smittspridning inför traditionsenlig cruisinghelg - så agerar Trollhättans Stad

Den sista lördagen i maj är för många trollhättebor en dag som förknippas med bilutställning i Folkets Park och cruising genom centrum. Bilutställningen är inställd men det finns en oro att människor ändå kommer samlas för att cruisa, vilket i dagsläget kan innebära en ökad risk för smittspridning av covid-19.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Bilträffar, cruising och smittspridning

Cruisingen och bilutställning som enligt tradition hålls sista lördagen i maj lockar deltagare och åskådare från såväl Trollhättan som andra kommuner. Vid fint väder är det en dag med många människor i rörelse. I år är 30 maj den sista lördagen i maj.

– Vi känner en oro inför den här dagen då cruisingen brukar vara och ser att det kan vara ett tillfälle för ökad smittspridning av covid-19 i Trollhättan, säger Paul Åkerlund, kommunstyrelsens ordförande.

Eftersom det inte finns någon arrangör till själva cruisingen finns det ingen kontaktperson eller organisation att vända sig till för att diskutera åtgärder.

– Men vi vill uppmana alla, trollhättebor som besökare, att tänka på de rekommendationer som råder just nu om social distansering och folksamlingar. Det här gäller alla typer av bilträffar och cuisingar där det blir risk för trängsel när många människor möts, tillägger Paul.

Åtgärder för att minska risken för trängsel 30 maj

I normalläge brukar Trollhättans Stad ställa ut toaletter och göra en extra städning i samband med cruisingen. Dessa åtgärder genomförs inte år.  

Tillsammans med Polisen har staden diskuterat förebyggande åtgärder för att kunna minska risken för trängsel under den här dagen. Centrala gator och parkeringar kommer stängas av under delar av lördagseftermiddagen och natten, som en säkerhetsåtgärd.

Följande parkeringar och gator stängs av kl. 15.00 den 30 maj till kl. 04.00 den 31 maj:  

 • Folkets Park:s parkering
 • Pendelparkeringen norr om Resecentrum
 • Kungsportsvägen och Drottninggatan mellan Stallbackavägen och Torggatan
 • Tunhemsvägen innan avfart till pendelparkering vid Resecentrum och Kungsportsrondellen 
 • Bangårdsgatan mellan Sågaregatan och Drottninggatan
 • Nydqvistgatan
 • Parkstigen mellan Folkets Park och Norrelidsparkeringen

Kartöversikt på avstängningarna. 

Avstängningar begränsar tillgängligheten till centrala Trollhättan med bil under delar av lördagen och görs för att undvika folksamlingar från såväl cruisingdeltagare och besökare som vill titta på bilar.  Avstängningarna gäller inte för de som bor inom området som stängs av.

– Vi vill skicka signaler om att det i år inte är lämpligt att samlas och umgås på det sätt som man normalt gör under cruisingen i Trollhättan. I år får vi visa omtanke genom att hålla avstånd och hålla ut, säger Fredrik Hallstensson, Gatu- och parkchef på Trollhättan Stad.

Du som ska besöka centrum eller Resecentrum

Du som ska besöka centrum kan ändå göra detta men får planera ditt resande och din parkering för att undvika avstängningarna.

 • Åk gärna kollektivt, cykla eller promenera – då tar du dig enkelt förbi alla avstängningar
 • Parkera bilen på Högskolan Västs parkering (öppen för alla och kostar 3kr/timmen, max 15 kr/dygn)
 • För dig som behöver parkera nära: ta Gärdhemsvägen/Torggatan och sväng höger på Österlånggatan eller Storgatan
 • För dig som ska hämta/lämna på Resecentrum: avstängningarna gäller inte

Håll avstånd, håll kontakten, håll ut!

Riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten och andra organisationer är tydliga: vi ska hålla fysiskt avstånd till varandra men fortsätta hålla kontakten på andra sätt. Smittan finns fortfarande ute i samhället och det är inte tid att slappna av ännu, även om solen och värmer kommer.  

Tillsammans hjälps vi åt att

– Självklart vill vi att de som är friska ska vara ute och njuta av Trollhättan på olika sätt, men det måste ske under former där det inte finns någon risk för trängsel. Det är upp till oss alla att hjälpas åt att hålla smittspridningstakten nere, avslutar Paul Åkerlund.

För mer information, kontakta
Fredrik Hallstensson, Gatu- och parkchef Trollhättans Stad, tfn. 0520 - 49 78 48
Paul Åkerlund, kommunstyrelsens ordförande, tfn. 070-554 44 56

Kvinna med syrgasmask

Information om coronavirus

Trollhättans Stads åtgärder med anledning av coronapandemin, samt uppdaterad information från myndigheter.

Bild med pratbubblor, där den ena pratbubblan har frågetecken i sig

Vanliga frågor om coronaviruset

Det nya coronaviruset väcker många frågor och funderingar. Här samlar vi de vanligaste frågorna och svaren om läget i Trollhättan just nu. Sidan uppdateras löpande.

Senast granskad 2020-05-29 av KLALIW