GKN i Trollhättan gör idag bakre underhåll och tekniskt stöd på motorn till JAS 39 C/D, kallad RM12. Nu ska samma verksamhet för motorn till JAS 39E, kallad RM16, etableras här. Motorn på bilden är av typen RM12 för Gripen GKN i Trollhättan gör idag bakre underhåll och tekniskt stöd på motorn till JAS 39 C/D, kallad RM12. Nu ska samma verksamhet för motorn till JAS 39E, kallad RM16, etableras här. Motorn på bilden är av typen RM12 för Gripen. Foto: GKN Aerospace

Härligt besked tryggar jobben på GKN

Nyheten om att motorunderhåll av JAS 39E kommer att ske på GKN Aerospace i Trollhättan välkomnas varmt av Trollhättans Stad. – Det innebär att jobben i Trollhättan tryggas och är dessutom ett kvalitetsbevis på att den verksamhet som bedrivs på GKN är i världsklass, säger Paul Åkerlund, kommunstyrelsens ordförande.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Motorn till JAS 39E tillverkas i USA av General Electric, och nu har Försvarsmakten beslutat om var service och underhåll av motorn ska ske: på GKN Aerospace i Trollhättan.
Det är glädjande nyheter för företaget.
– Vi är mycket tacksamma för beskedet och är stolta över att få förtroendet att fortsätta att ta ansvar för att flygvapnet får tillgängliga motorer till sina Gripenplan, säger Stefan Oscarsson, ansvarig för militära affärer vid GKN, i ett pressmeddelande.

Det innebär också att Sverige kommer att kunna behålla och utveckla kompetensen på flygmotorer för stridsflygplan eftersom den samlokaliseras med motsvarande underhåll för motorn till JAS 39 C/D.
– I och med att Försvarsmakten kommer att fortsätta använda JAS 39 C/D under överskådlig tid, kan vi få stora synergier i bland annat motorunderhållet mellan JAS 39C/D och JAS 39E. Det innebär också att vi nyttjar redan gjorda investeringar, i såväl kompetens som infrastruktur, vid GKN på ett bra sätt, kommenterar Dan Averstad, chef på Försvarsmaktens Materielverk (FMV) verksamhetsområde Gripen, i ett pressmeddelande.

Försvarsmaktens besked välkomnas också av Trollhättans Stad.
– Det här är ett beslut som vi är många som har arbetat för att få till under flera år, så det känns fantastiskt bra! Det innebär att jobben i Trollhättan tryggas och är dessutom ett kvalitetsbevis på att den verksamhet som bedrivs på GKN är i världsklass, säger Paul Åkerlund, kommunstyrelsens ordförande.

För mer information, kontakta gärna:
Paul Åkerlund, kommunstyrelsens ordförande, 070 – 55 444 56.

Senast granskad 2020-01-15 av KLALIW