Områdeschef Anna Kindberg klipper bandet vid invigningsceremonin av akutlogin för hemlösa kvinnor. Områdeschef Anna Kindberg klipper bandet vid invigningsceremonin av akutlogin för hemlösa kvinnor.

Efterlängtad akutlogi för hemlösa kvinnor

Trollhättan har fått en akutlogi för hemlösa kvinnor, ett nybyggt hus på Överby med sex platser där trygghet för den övernattande är i fokus. "Vi är väldigt stolta! Jag känner inte till någon kommun som kan erbjuda samma stöd för kvinnor som befinner sig i akut hemlöshet", säger Anna Kindberg, områdeschef i Trollhättans Stad.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Det är nytt och fräscht, ligger lite lagom avsides, men ändå inom promenadavstånd till närmsta busshållplats. Samtidigt har den nya akutlogin också fler fördelar.
– Vi har försökt bygga in trygghet. Varje kvinna har sitt eget rum med möjlighet till dusch, matlagning och tvätt, vilket gör att hon inte behöver dela någon gemensam yta med andra, säger Anna Kindberg.
– Och när det gäller de yttre faktorerna har varje rum sin egen ingång, vilket gör att man inte ser de andra utan kan få vara i fred.

Lång väg till akutlogin

Redan 2008 identifierade Trollhättans Stad att det fanns behov av en ny utformning av akutlogi för hemlösa kvinnor. De tre tilldelade platserna på Härbärget i ett av verksamhetens hyreshus fungerade inte ultimat.
– Huskroppen utgör egentligen ett kategoriboende för män och även om kvinnohärbärget inte var beläget i den delen av byggnaden upplevs det som olämpligt att hysa en verksamhet av den karaktär som en akutlogi utgör inom det området.  

Under år 2016 man fick ett tydligt politiskt uppdrag att kartlägga, utreda och beskriva behovet av en ny akutlogi för kvinnor, och därefter fattades beslut om att utforma och upprätta en ny verksamhet.

– Det handlar om mänsklig värdighet i ett utsatt läge, vi vill som kommun kunna ge det bästa stödet, med de bästa förutsättningarna. Vi letade länge, men kunde inte hitta en befintlig plats eller byggnad som fyllde behovet, så därför blev beslutet att bygga nytt istället.

Hyllar kvällsteamet

Och nu står akutlogin där, genomtänkt i minsta detalj och förmodligen ”den modernaste i sitt slag i Sverige”. Men då återstår ändå en viktig kugge: Kvällsteamet, medarbetarna från Trollhättans Stad som inte bara skjutsar de utsatta kvinnorna till akutlogin, utan också finns där för dem på alla sätt.
– Kvällsteamet gör ett fantastiskt arbete och är så otroligt duktiga i sitt bemötande, lyssnar och ger stöttning, avslutar Anna Kindberg.

Senast granskad 2022-07-11 av KLALIW