Petra Dahllöf, rektor på Paradisskolan

Petra tror på att våga leda

Samma månad som hon började sin första rektorstjänst lyckades hon också kvalificera sig till Falsterbo Horse Show. – Jag tror på att våga leda – och har du en passion vid sidan av jobbet tror jag att du mår bra av det också, säger Petra Dahllöf, ny rektor på Paradisskolan F-6.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Dörren står öppen till Petra Dahllöfs rum på skolexpeditionen på Paradisskolan. Det är också så hon vill ha det.
– Jag är en pratsam människa. Dörren är mer öppen än stängd och jag blir inte stressad av det, jag har agendan i mitt huvud ändå. Där­emot har jag många listor och stryker mycket, säger Petra och skrattar.
Hon är uppväxt bredvid ridklubben i Sjun­torp, vilket kom att påverka hennes framtida yrkesval.
– Jag är en hästmänniska. Jag hade både egen häst och ponny och planen var att utbilda hästar och tävla, vilket jag också gjorde efter gymnasiet.

Men det var ett hårt yrke som inte gav så mycket ekonomiskt, så Petra tänkte om. Hon insåg att det var bättre att utbilda sig för att kunna har råd att ha häst på sin fritid – och när hon arbetade som lärarvikarie på Lyr­fågelskolan började pusselbitarna falla på plats.   
– Då kände jag att det här vill jag göra! Det var klockrent! Jag hade haft olika ledarskapsutbildningar inom hästbranschen och alltid tyckt om att guida och hjälpa personer på det sättet, i skolans värld fick man göra det hela tiden.

Rektor – en naturlig väg

Hon utbildade sig inom ämnena svenska, matematik och SO och fick sin första tjänst 2009 på Frälsegårdsskolans 4–6. 2011 gick det yrkesmässiga flyttlasset vidare till Ströms­lundsskolan, där hon blev förstelärare 2015. Sedan har hon ingått i gruppen DigIT, vilket är en utvecklingsgrupp utsedd av grundskolechefen Per Hellmark, som driver utveckling inom digitalisering. Och när Per Hellmark tipsade om en ledig rektorstjänst föll det sig naturligt att söka.  
– Det har känts som en naturlig väg och jag har känt mig trygg med att jag skulle passa som rektor, särskilt sedan jag blev förste­lärare och fått prova mig fram och driva utveckling.

Så i april lämnade Petra Strömslundsskolan till förmån för Paradisskolan, där hon redan funnit sig väl tillrätta.
- Ja, jag känner bara än mer att jag har hamnat rätt, det finns ingen tveksamhet alls. ”Tänk om du ångrar dig, Petra. Du är ju fantastisk som lärare”, var det någon som sa, men man måste våga hoppa! Och det stämmer överens med hur jag fungerar.

”Night Rider”

Att ta sig an nya utmaningar ­gäller också utanför skolans väggar. Hästintresset är fortfarande en lika självklar del av livet och nu har hon dessutom kvalat in till Falsterbo Horse Show till sommaren.
- Det är lite samma där som med rektorstjänsten – jag kanske inte får den möjligheten någon mer gång, så då gäller det att hoppa på den också.
Hästintresset tar mycket tid i anspråk, men hon har både en förstående make och två stora barn som gör att hon kan vara en hel del i stallet.
- Det blir några timmar där varje dag. Jag ­kallas för Night Rider eftersom jag alltid går hem sist, säger Petra och skrattar.  

Hästmänniskor duktiga ledare

Hennes tävlingshäst är en bjässe på 720 kilo, som i teorin naturligtvis skulle kunna göra henne illa. Men det är en främmande tanke för Petra. De är ett team som arbetar fantastiskt bra tillsammans och samarbetet har tagit dem till den prestigefyllda hästtävlingen i Skåne i sommar – men det är hon som håller i tömmarna, annars hade inte framgången blivit av.
- Ledarskapet med min häst handlar om kommunikation, inte hur man pratar, utan kroppsspråket, vad man utstrålar - det tar jag med mig till skolan, säger Petra och fortsätter:
– Det finns mycket forskning som säger att hästmänniskor är duktiga som ledare. Det handlar inte om att vi är bra på att rida, utan att vi tar ansvar för individer, är vana att jobba hårt och att göra saker utan att känna efter, i alla väder. Det tror jag sätter en grund.

Och när hon funderar högt över den väg som yrkesbanan tagit känner hon sig tillfreds.
– Jag känner mig stolt över den resa som jag har gjort. Jag tror att jag var uppskattad som lärare och hoppas bli det som rektor också. Jag har vågat ta mig an utmaningar som tagit mig vidare.

Senast granskad 2020-09-21 av KLALIW