En fiol i närbild

Nationell träff med suzuki-fiol och gitarr i Trollhättan

Över 40 unga musiker och föräldrar samlas på N3 i helgen för att spela musik enligt Suzukimetoden.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

PRESSMEDDELANDE, 2019-04-03

Den 6-7 april samlas över 40 barn och ungdomar med sina föräldrar på N3 - Mötesplats för ung kultur i Trollhättan, för att spela fiol och gitarr enligt Suzukimetoden. Deltagarna kommer från hela Sverige och de yngsta är 4 år.

- Det känns jättekul att för första gången anordna ett nationellt Suzukiläger här i Trollhättan där både gitarr och fiol finns representerat. För de som spelar fiol finns flera läger att välja på i Sverige, men Trollhättans Stad ligger i framkant med att kunna erbjuda gitarr, säger Johan Abrahamsson, gitarrpedagog på N3.

Under två intensiva dagar spelar de unga musikerna fiol och gitarr. Gemensamt är att de alla lärt sig spela sina instrument genom att lyssna och härma enligt Suzukimetoden. Lektionerna leds av N3s suzukilärare och gästpedagoger.

Metoden är sedan länge etablerad över hela världen, främst inom fiol, men finns idag på flera instrument. På N3 används Suzukimetoden inom fiol- och gitarrundervisningen.

- Vi hoppas att helgen ska ge mersmak hos deltagarna och att detta blir ett årligt evenemang som lockar unga musikanter från hela Sverige att komma till Trollhättan och spela instrument, säger Gabriella Blomstervall Lidö, fiolpedagog på N3. 

Suzukihelgen arrangeras av Trollhättans Suzukiförening i samarbete med N3.

- Som förälder i föreningen känns det roligt att få bjuda in barn från hela landet att spela tillsammans med våra egna ungar. Många nya kompisar och ett skönt föräldrahäng hoppas vi på,  tillägger Mats Millner, ordförande i Trollhättans Suzukiförening.

- Utan allt ideellt arbete som föreningens engagerade föräldrar bidrar med hade vi aldrig rott detta i land avslutar Gabriella. 

Kontakt: Johan Abrahamsson, Trollhättans Stad, N3, tel 0767-88 08 90

Om Suzukimetoden

Metoden går ut på att du lär dig spela ett instrument på samma sätt som du lär sig ditt språk. Först genom att lyssna, härma och repetera. När du lärt dig att spela lär du dig att läsa och skriva noter, på samma sätt som barn först lär sig prata och därefter läsa och skriva. Precis som att barn kan lära sig att prata så kan de också lära sig att spela ett instrument, med alla fördelar det medför.

Senast granskad 2019-12-02 av KLALIW