Kraftig minskning av matsvinn

Samordnaren på Sylteskolans kök, Ann-Marie Dahl, fick nys om en modell som kunde minska matsvinnet. Det gav omedelbart resultat – matsvinnet minskade med 57 procent på skolan. – Man fick nypa sig i armen varje dag, säger Ann-Marie Dahl.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Det slängs mycket mat helt i onödan på landets skolor, men när Ann-Marie Dahl fick höra talas om en modell som framgångsrikt lyckats minska matsvinnet i de kommunala köken i Göteborg blev hon tillräckligt inspirerad för att försöka testa modellen på Sylteskolan.
– Jag tänkte att ”kan de så kan vi”, berättar Ann-Marie.

Och visst kunde de det.
Redan första veckan minskade matsvinnet med 57 procent. Ann-Marie och hennes kollegor trodde knappt att det var sant, men det var det. Nyckeln till framgången? Förankring. 
– Först och främst måste man få med sig hela skolan: Rektorer, lärare, men framförallt elever. Vi förklarade för eleverna att det inte är okej att slänga maten. De tog för stora portioner och slängde för mycket. Det innebar också att elever som åt senare kunde bli utan mat.

Den största förändringen var borttagandet av den stora matavfallshinken vid diskinlämningen. Istället står det en liten avfallshink på insidan av inlämningen, men där står antingen Ann-Marie eller någon av hennes kollegor och pratar med eleverna som slänger mat och ber dem att lägga upp mindre mat på tallriken nästa gång.


57 procent är en väldigt bra siffra på så kort tid, men Ann-Marie tänker inte slå sig till ro.
– Nej, nej. Vi ska ned till 70 procent. Minst…

Kontakt:
Ann-Marie Dahl, samordnare i Sylteskolans kök, 0520 - 49 60 53

Senast granskad 2019-11-25 av KLALIW