Logotype Go Trollhättangala

Dags att fira Trollhättans näringsliv

Fredag den 27 januari är det äntligen dags för gala igen då vi under festliga former summerar 2022 i Trollhättan. Det är Företagarna tillsammans med Trollhättans Stad som för andra gången arrangerar #gotrollhattan galan. "Vi ser fram emot att få hylla vårt fantastiska näringsliv som är en så starkt drivande motor i vår stads tillväxt", säger näringslivschef Helena Kortered.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Under kvällen kommer vi belysa de företag och individer som tar täten och går före. Under galan ska årets främsta prestationer inom Trollhättans näringsliv belönas och vi ska hylla de som tar ut svängarna lite extra.

– Efter år av pandemi och rådande elkris så är vi många som ser fram emot att glädjas åt allt bra som händer i vårt lokala näringsliv. Det kommer drygt 400 gäster på galan och de kommer att bli lotsade av kvällens konferencier Pernilla Larsson, stjärnfotbolls-domaren som dömt både internationellt och i damallsvenskan, säger Anna Nilsson på näringslivsenheten.

Mycket postitivt att lyfta

Totalt sex jurygrupper har jobbat fram de nominerade och vinnarna till de sju priserna. Till både Kreativitetsstipendiet och Citystjärnan har det varit möjligt för allmänheten att nominera och i övriga jurygrupper har de sakkunniga tagit fram förslag och nominerat olika förslag.

– Ett bevis på att det onekligen har hänt mycket bra under 2022 är en stor ökning av antalet nominerade. Det beror på att flera av våra jurygrupper utökat antalet nominerade gentemot föregående gala 2019 då det fanns så många bra saker att lyfta från 2022, säger Anna Nilsson.

Nytt för i år är samarbetet med Minälv som står värd för 2023 års Pre-eventet. Minälv har tagit hit en av Sveriges mest efterfrågade föreläsare, Per Johansson från Glada Hudik-teatern för att ge Galan en riktigt bra start.

Kvällens priser:

  • Årets Startup,
  • Kreativitetsstipendiet,
  • Årets Citystjärna,
  • Årets Etablering,
  • Årets Hållbarhetspris,
  • Årets Unga Företagare,
  • Årets Företagare,

Mer information på galans hemsida: 
Go Trollhättangalan

Kom i galastämning genom att se filmen från förra galan

 

De nominerade:

 

Årets Startup

Jury: Sakkunniga från Innovatum Startup

Chassis Autonomy

Chassis Autonomy, med Peter Johansson i spetsen, utvecklar teknik som skapar förutsättningar för en säker framtid på vägarna i Trollhättan, Sverige och världen. Enligt EU anses deras innovation vara av strategisk vikt för att möjliggöra helautonoma fordon i Europa. Bolaget, som startade 2021, har på kort tid lyckats attrahera stor uppmärksamhet, 27 miljoner kronor i bidrag från EU och ytterligare extern investering. Tillväxten möjliggör nu upp till 15 nya jobbtillfällen i Trollhättan.  Utan en mänsklig förare krävs supersäkra backupsystem som tar vid om någonting oförutsett händer. Det är här Chassis Autonomy kommer in i bilden.

Elektroskutt

Elektroskutt, med Svante Olsson i spetsen, utvecklar innovativa och hållbara produkter som underlättar och effektiviserar elektrikers vardag. Sedan starten 2021 har Elektroskutt lanserat produkter som sålts i miljontals. Under 2022 prisades Dutts som Årets Elnyhet och under hösten imponerade Svante i SVT:s Draknästet.

 

Kreativitetsstipendiet

Jury: Anki Carlsson, Trollhättans Stad
Eivind Vogel-Rödin, Innovatum Science Park
Elisabeth Eriksson, Swedbank
Maria Derner, Högskolan Väst

Nominering Alexandra Jonsson, Simplefood4you

Alexandra Johnsson, grundare till Simple Food 4 You, har genom att använda sig av sin kreativitet och passion för matlagning, blivit en mycket framgångsrik viral kock på såväl nationell som internationell nivå.  Med över 2,6 miljoner följare på TikTok, och ett stort antal följare på Instagram, är Alexandra en av våra absolut främsta influencers och en stor inspiratör för såväl den yngre som äldre generationen. Genom att aktivt, målmedvetet och med ett fantastiskt engagemang erbjuda rätt produkter och innehåll till sin målgrupp, har hon även skapat synlighet för sitt varumärke. Detta har i sin tur lett till kontrakt med bokförlag i USA och helt nyligen lanserades kokboken - Simple Food 4 You.

Nominering Affekt Film

Med en stark förankring i berättarkonsten omsätter Affekt Film AB spännande historiska händelser till film såsom i högaktuella Sockerexperimentet. På så sätt för de samman dåtid och nutid, och genererar ny insikt kring samtida utmaningar i vårt samhälle. Johan Fågelström och John Tornblad som först möttes på filmproducentutbildningen på Högskolan Väst, brinner inte bara för att förmedla intressanta historier, utan utvecklar sig också ständigt i filmteknik. Allt sedan de startade Affekt Film 2012 har de utvecklat ett starkt nätverk av lokala kreatörer kopplat till sina projekt. Med en genuin kärlek till episk film bidrar de starkt till att alltjämt sätta Trollhättan på kartan.

Nominering Elektrikerpodden

Med härlig energi och en stor portion humor reser kusinerna Billy och Peter Fransson land och rike runt för att utbilda och inspirera Sveriges elektriker kring allt som kan tänkas påverka elbranschen. Från sitt kontor i Trollhättan skapar de Elektrikerpodden som är Sveriges första och största podcast av elektriker, för elektriker. Genom sin podd, sitt växande Community och sina företagssamarbeten bidrar Billy och Peter till att förnya, utveckla och skapa yrkesstolthet i en bransch som spelar en nyckelroll i elektrifieringen av vårt samhälle. 

 

Årets Citystjärna

Jury: Sakkunniga ur City Trollhättans styrelse

Ica Matmor 

Med stort engagemang och personligt driv har man på kort tid lyckats stärka och utveckla sin butik. Med sitt målmedvetna arbete lyckas man samtidigt skapa en personlig och lokal profil som är igenkänd och inspirerar på många olika sätt. Deras starka budskap lyser igenom i sociala kanaler och bidrar till ett stort engagemang och ökat flöde till stadskärnan.

Smaka på konst / Anna Bergqvist

Smaka på konst är ett fantastiskt samverkansprojekt, som lyfter och främjar andra verksamheter och kultur i stadskärnan.  Initiativet har inte bara bidragit till ett fantastiskt evenemang utan också lockat fler eldsjälar att engagera sig vår fina stad.

Backstage / Fredrik Eriksson

Backstage är inte bara en inkluderande plats där alla alltid känner sig hemma. Utan också en lokal hjälte som inte räds för att testa nya saker. Deras kunskap och engagemang stärker och bidrar till en attraktiv stadskärna.

Svensk Fastighetsförmedling / Sofia Sandflo

Med ett personligt driv skapar de glädje och gynnsamhet för andra lokala verksamheter att engageras och synas tillsammans.  Med så väl som inspirationskvällar, tävlingar och andra aktiviteter i stadskärnan bidrar till ett ökad gemenskap och samverkan.

 

Årets Etablering

Jury: Helena Kortered, Näringslivschef, Trollhättans Stad
Anders Torslid, Vd Kraftstaden
Elin Stark, Almi,
Ann Palmnäs, Position Väst
Niklas Ohlén, NoVenture AB

EKO Stormarknad

Med butiker från Malmö i söder till Sundsvall i norr öppnade Eko Stormarknad sin tolfte etablering på Överby Köpcentrum i Trollhättan. Det familjeägda företaget stärker såväl Överby som Trollhättan som reseanledning. Genom att erbjuda kända varumärken till lägre priser och att regelbundet genomföra butikevents attraherar de besökare både till sin butik och till området i stort. Med Ekos etablering tillförs även många nya arbetstillfällen där det inte minst för våra ungdomar skapas möjlighet till en bra start i arbetslivet.

NIBE i samarbete med RECAS

Innovation och kundfokus i kombination med en imponerande utvecklingstakt ligger till grund för nomineringen av NIBE till priset Årets Etablering. Kärnverksamheten, med fokus på energieffektivisering är vida känd och deras produkter kan spela en stor roll för hållbar samhällsutveckling. Matchningen med det lokala konsultbolaget RECAS har visat sig vara utmärkt och vi är många som med spänning ser fram emot tillväxtresan som dessa två bolag bara är i början av.

Hellma Materials

I stor konkurrens med andra platser, både i Europa och i Sverige, landade etableringen av Hellma Materials slutligen i Trollhättan och på Stallbackaområdet. Hellma Materials, ett internationellt högteknologiskt företag med säte i Tyskland, är specialister på produktion av material för optik och strålningsdetektering. Initialt kommer 200 miljoner kronor investeras i lokalerna och de första leveranserna planeras till slutet av 2023. Ytterligare satsningar planeras under 2025. Trollhättans starka position inom industriell tillverkning kompletteras ytterligare samtidigt som en ny, spännande bransch flyttar till stan.

Polestar

Att konkurrensutsätta traditionella metoder och konstruktivt utmana branschen till att erbjuda lösningar som snabbar på omställningen till ett klimatneutralt samhälle tillhör vardagen hos Polestar. Bolaget har mobilitet i sinnet och det i kombination med progressiva värderingar resulterar i att Polestar är nominerade till priset Årets Etablering.

Svenska Bio

Trots svåra tider för besöksindustrin valde nominerade Svenska Bio att satsa på en ny biograf med sju eleganta salonger. En etablering som har stärkt Trollhättans attraktionskraft och tillfört ett mervärde för medborgarna. En viktig pusselbit för att stärka Trollhättans plats på filmkartan ytterligare och erbjuda en stämningsfull filmvärld värdig Trollywood.

 

Årets Hållbarhetspris

Jury: Anna Simmons, CSR Västsverige
Robin Mashallah, Trollhättans Stad
Jörgen Hansson, Trollhättans Stad
Jan Theliander, Högskolan Väst
Linda Bohlin Trajkovski, Innovatum Science Park

GKN Aerospace

Genom världsledande forskning och utveckling med stora satsningar mot ett mer hållbart flyg bidrar bolaget tydligt till den omställning som nu pågår inom branschen.
Företaget samarbetar på forskningssidan i ca 80 doktorandprojekt. Ett av de största och viktigaste är EU-projektet Clean Sky. I projektet utvecklas och demonstreras nya flygplan och flygmotorer för mindre klimatpåverkan. Under den första fasen uppnådde Clean Sky en CO2-minskning på 32%, vilket utslaget på hela det globala flyget innebär en CO2-minskning som är mer än två gånger alla CO2-utsläpp från hela Sverige. Nu tas ytterligare steg genom att bland annat vätgasflyg och elhybridflyg inkluderas - stora steg mot ett helt fossilfritt flyg. Här bidrar företaget genom ansvar för stora komplexa strukturdelar och mycket av utvecklingen sker på Innovatum/PTC och i samverkan med lokala företag i Trollhättan.

EHF - Erik Hemberg Fastigheter

EHF (Erik Hemberg Fastigheter) är ett föredöme, en föregångare och en stark röst i det lokala hållbarhetsarbetet med sitt stora engagemang. De har systematiskt bedrivit ett målmedvetet förbättringsarbete i nära samverkan med sina hyresgäster för att utveckla en av stadens viktigaste samlingspunkter Odenhuset. Genom energieffektiviseringar för att ta tillvara och återanvända värme, satsningar för ökad elektrifiering och hållbara utbyggnader visar de på goda exempel med ett tydligt hållbarhetsperspektiv i förgrunden - såväl ur ett ekologiskt, socialt som ekonomiskt perspektiv för andra att följa. 

Godhem Living

Godhem Living har under en längre tid legat i framkant inom den lokala restaurangbranschen när det kommer till att gynna närproducerade råvaror och inspirera till en hållbar matkonsumtion. En drivkraft var bland annat att minska miljöfarliga gifter i mat som framför allt påverkar barn negativt samt i att bidra till en positiv klimatpåverkan för samhället i stort.

Först startades företaget som Godhem på Överby och nu finns även Sour Café & Bar mitt på Drottningtorget i Trollhättan. Under koncernnamnet Godhem Living har man inspirerat sina gäster till att använda lokala och hållbara råvaror. Det har man gjort med utgångspunkt i att vilja normalisera närproducerade råvaror och hållbarhet som viktiga grundpelare inom restaurangbranschen. I praktiken har det bland annat inneburit samarbeten och marknadsföring av lokala råvaruproducenter såsom Movitz kyckling, Sivans ost och Kobergs kött, men även att hela tiden tänka återbruk i val av material och inredning av sina lokaler. Hållbarhet ligger som en röd tråd genom Godhem Livings affärsmodell.

 

Årets företagare

Jury för både Årets Unga företagare och årets företagare:
Petra Arlebo, Jessica Ljungberg, Niclas Karlsson, Henrik Björnfot, Henrik Wallin Perez, Anette Olausson, Lars Svensson

Fredrik Yli-Luopa, Trinax

Den här personen har visat sig vara en exceptionell företagare vad gäller tillväxt och lönsamhet och har skapat ett företag som sticker ut från mängden genom att prioritera att ha med rätt personer på resan. Denna företagare har lyckats bygga upp en stark gemenskap och kultur inom företaget, vilket tillsammans med deras produkt har bidragit till deras framgång. Här finns ambitiösa mål för framtiden, bidragande till Trollhättans föreningsliv, och  fyra Gasellutmärkelser.

Ulrika Emanuelsson, Hotell Bele

Att arbeta inom hotellbranschen har varit allt annat än en dans på rosor de sista åren, men någon som påvisat sin envishet och tagit sig igenom det med bravur är Ulrika Emanuelsson som driver Hotell Bele i Trollhättan.  Hennes framgångskoncept grundar sig mycket i att hon driver hotellet med en genuin passion för det personliga mötet. 
Att bedriva ett framgångsrikt företag i hela 26 år genom både mot- och medgångar visar tydligt på det starka entreprenörsdriv som Ulrika har. Detta år belönas hennes fantastiska driv i kombo med fina resultat, med en nominering till Årets Företagare 2022 i Trollhättan!

Jonny Johansson, Trollhättans Truck

En entreprenör som gjort en riktigt fin företagsresa är Jonny Johansson som driver Trollhättans Truck. Jonny började som anställd men fick 2014 erbjudandet att köpa företaget som då hade åtta anställda och tog sin chans. Sedan dess har företaget blomstrat och idag är de 22 anställda med en otroligt fin tillväxt och lönsamhet.

Jonny är en sann entreprenör som under flera år kämpat sig uppåt, behållit värdefull personal och på så sätt skapat ett framgångsrikt företag. Därför är Jonny i år nominerad till Årets Företagare i Trollhättan!

Sabina och Erik Öberg, Techstar IT

När skiten inte funkar (för att citera deras hemsida), det är då du ringer Sabina och Erik! Detta har uppenbarligen varit ett framgångskoncept då bolaget sedan sin start i slutet av 2019 påvisat fantastiskt fin tillväxt.
Idag driver Sabina och Erik bolaget tillsammans med två anställda. En otrolig tillväxtresa tillsammans med engagemang i Trollhättans föreningsliv gör att Sabina och Erik är nominerade till Årets Företagare 2022!

Johan Selvén, Sekond

Från lärling till företagsledare med 23 anställda - Johan har verkligen gjort en resa sedan han 2006 började på Sekond. Tio år senare tog han över bolaget och har sedan dess gjort en väldigt fin tillväxtresa. Johan och hans kollegor är elektriker, men i takt med att tiderna ändras såg Johan även behovet av hans bolag att göra det. De har utvecklat verksamheten till att arbeta med även solceller, laddstolpar och solskyddsprodukter vilket gynnat tillväxten.
I en föränderlig värld behöver man våga utveckla sitt företag, tänka nytt och jobba hårt för att hänga med på tillväxten - och det är exakt vad Johan gjort. Därför är han nominerad till Årets Företagare i Trollhättan 2022!

 

Årets unga företagare

Jury för både Årets Unga företagare och årets företagare:
Petra Arlebo, Jessica Ljungberg, Niclas Karlsson, Henrik Björnfot, Henrik Wallin Perez, Anette Olausson, Lars Svensson

Markus Karlén, delägare i Trinax

När Markus var 19 arbetade han som telefonförsäljare och ringde till Fredrik på Trinax för att sälja lotter. Fredrik blev så imponerad av vilken bra säljare han var och erbjöd honom ett jobb istället. Sagt och gjort, och inte långt efter det fick Markus chansen att köpa in sig i bolaget och driver det idag tillsammans med Fredrik!
Med ett starkt driv, hårt jobb och höga ambitioner visar Markus att rätt person på rätt plats kan skapa en riktigt vass entreprenör - därför är Markus nominerad till Årets Unga Företagare i Trollhättan 2022!

Svante Olsson, ElektroSkutt och SkuttMedia

Svante Olsson började karriären som elektriker, för att sedan börja arbeta med videoproduktion, för att sedan återgå till elektrikerna igen men denna gång med produkter. Trots sin unga ålder driver Svante två bolag, SkuttMedia och ElektroSkutt, som båda är två framgångskoncept. Hans bolag ElektroSkutt är kanske det han är mest aktuell med då han tidigare i år pitchade sin produkt i SVT:s program “draknästet”.

Svante löser elektrikernas problem så väl att hans produkt röstats fram som “Årets elnyhet” på Sveriges största elmässa. Svante driver inte bara framgångsrika företag, utan tänker också nytt och vågar utmana sig själv och elbranschen, därför är Svante nominerad till Årets Unga Företagare i Trollhättan 2022!

Senast granskad 2023-01-26 av KLALIW