
Trollhättans stad testar asfalt med lägre klimatpåverkan
Trollhättans stad tar ytterligare ett steg mot en mer hållbar infrastruktur genom att testa Asfalt Zero – en ny typ av asfalt med kraftigt reducerad klimatpåverkan. Under våren och sommaren 2025 kommer tekniken att användas på utvalda sträckor i staden, som en del av arbetet med att minska koldioxidutsläppen vid vägunderhåll.
– Vi ser det här som ett viktigt steg i vårt klimatarbete. Asfalt Zero möjliggör en drastisk minskning av utsläppen och vi vill vara med och testa hur det fungerar i praktiken på våra vägar, säger Erik Johnsson, driftingenjör på Trollhättans stad.
Vad är Asfalt Zero?
Asfalt Zero är en innovativ beläggning utvecklad av Skanska. Asfalten innehåller en högre andel återvunnen asfalt och det fossila bindemedlet bitumen har delvis ersatts med ett förnybart alternativ.
– När vi tillsätter en tillräcklig mängd förnybart bindemedel kompenserar vi för de CO2e som asfaltmassan genererar vid tillverkningen och kan därmed nå ett netto noll, säger Robert Eivesson, produktionschef på Skanska.
Tekniken har testat av bland annat Kils kommun med goda resultat och väcker nu intresse hos fler kommuner i Sverige.
– Vi har följt utvecklingen av den här tekniken och ser fram emot att utvärdera hur den fungerar på våra vägar. Det är en möjlighet att göra en betydande insats för klimatet samtidigt som vi fortsätter att underhålla infrastrukturen, säger Fredrik Hallstensson, gatu- och parkchef på Trollhättans stad.
Tester genomförs under 2025
Under 2025 testat asfalten på två vägar i Trollhättan: Fågelsångsvägen och Sandhemsvägen. Genom att delta i testerna bidrar Trollhättans stad till att utvärdera teknikens långsiktiga hållbarhet och påverkan på vägkvaliteten. Liknande försök i andra kommuner har visat att tekniken fungerar väl och att den kan bli en viktig del av framtidens klimatsmarta vägunderhåll.
– Det känns spännande att vi kan vara en del av den här utvecklingen. Vi kommer att följa upp resultaten noggrant för att se om det här kan bli en standardlösning i framtiden, säger Erik Johnsson.