Lyssna
Elev räcker upp hand i klassrum. Lärare tittar på eleven. Enhetschef Mona Sundell från måltidsverksamheten fick svara på många frågor under matrådet på Sylteskolan.

Matråd på Sylteskolan engagerade alla

Matråden spelar en viktig roll för att utveckla måltiderna. Då träffas måltidspersonal, skolledning och elever vid samma bord för att fånga allt från små önskemål till större frågor om miljö, trivsel och matsvinn.
– Här får vi all information vi behöver, säger Nelly i årskurs 9 på Sylteskolan, som uppskattar möjligheten att påverka.

Publicerad:

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Helgfria vardagar, måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Matråden är ett återkommande inslag på Trollhättans stads skolor. Syftet är att låta alla komma till tals: elever, lärare, skolledning och måltidspersonal. Tillsammans skapar de en bättre måltidsupplevelse. Tanken är att alla ska få känna delaktighet och ta ansvar, vilket också är det bestående intrycket efter matrådet på Sylteskolan i november under ledning av Mona Sundell, enhetschef inom måltidsverksamheten. 

Frågor och svar om matupplevelser, servering, lunchtid, matsvinn med mera avhandlades. Mona Sundell berättade exempelvis hur femveckorsmenyn ger en bra grundstruktur, men att man också gör justeringar i den om maträtten inte går hem hos eleverna. 
– Om något inte fungerar plockar vi bort det. Exempelvis tog vi bort oliverna i den vegetariska pastagratängen och den strimlade paprikan i Biff stroganoff, sa Mona.

Firande när matsvinnet minskar

En stor del av mötet ägnades åt matsvinn. Teamledare Jonas Grissemann förklarade varför man ibland serverar maten direkt på tallriken till eleverna:
– Serverar vi till exempel Chicken Nuggets är det många elever som tar mer än de äter upp och då hamnar det sista i papperskorgen. Därför har Sylteskolan valt att servera eleverna vid dessa tillfällen, berättade han. 

Trots det slängs det för mycket mat. Mona Sundell berättade att den överlägset största delen av svinnet under året kommer från tallrikssvinnet – alltså det som eleverna inte äter upp utan slänger. 

– Hittills i år har tallrikssvinnet kostat cirka 96 000 kronor på Sylteskolan och då är året inte slut ännu. 

– Men vi kanske kan sätta ett gemensamt mål för att minska matsvinnet och fira när vi når det? föreslog Mona. 

Det mottogs med spontana leenden och ivriga nickningar, och man pratade sedan både om vägen dit och hur man ville fira den framgången just på Sylteskolan. 

Stämning, bemötande och miljö i fokus

Måltiden handlar också om atmosfären i matsalen, och bemötandet. När Mona frågade vad de tyckte om bemötandet från måltidspersonalen sa Nelly, i årskurs 9, spontant rakt ut:
– Jag älskar personalen!

Hon berättade sedan:
– De är så omtänksamma! Jag känner att jag har en relation till dem. En gång hade jag skadat mig, och personalen frågade hur jag mådde. Nu frågar de mig varje gång jag är i matsalen hur jag mår.  

Senast granskad 2025-12-03 av PERIVA