Lyssna
Undersköterskan Marija Petreski provade att äta med glasögon, som försvårade synen, för att förstå hur det kan kännas för äldre med nedsatt syn.

Seminarium gav nya perspektiv på måltiden för våra äldre

Hur är det att äta när synen sviktar eller kroppen inte riktigt lyder? Det fick måltidsombuden på Trollhättans stads särskilda boenden uppleva när arbetsterapeuterna Ellen Hallenberg och Lena Strandberg höll ett seminarium om måltidens betydelse.

Publicerad:

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Helgfria vardagar, måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

De belyste vikten av ett rehabiliterande förhållningssätt, att låta den äldre göra så mycket som möjligt själv. Deltagarna fick reflektera kring sittställning, hjälpmedel och kontraster på tallriken.

– Vi vill att man ska tänka på aktivitet och delaktighet, och ge rätt stöd på rätt nivå, förklarade Ellen Hallenberg.

”Det var suddigt, jag kände mig osäker”

Undersköterskan Marija Petreski provade att äta med glasögon som försvårade synen, för att förstå hur det kan kännas för äldre med nedsatt syn.

– Det var suddigt, jag kände mig osäker. Det var svårt att hitta den mörka krämen på den mörka tallriken. Vi har några brukare med nedsatt syn, och det är jätteviktigt att vi presenterar vad det är för mat på tallriken, om den är varm, om såsen är varm eller kall och så vidare, berättar Marija.

– Just det här med att tänka på kontraster, hur mörk mat på mörk tallrik kan vara svår att uppfatta – eller potatis på vit tallrik, tar jag verkligen med mig från idag, fortsätter Marija.

Samarbete för ökad måltidskvalitet

Seminariet var det tredje i ordningen, arrangerat av styrgruppen för ökad måltidskvalitet, som är ett samarbete mellan omsorgs- och serviceförvaltningen. De två första tillfällena handlade om hur man kunde utveckla mellanmålen, det första med betoning på söta mellanmål, det andra om matiga mellanmål från havet.

Maarit Eklund Johnsson, enhetschef, ser tydliga resultat av samarbetet.

– Våra förvaltningar har kommit närmare varandra och fått en bättre förståelse för varandras arbete, säger Maarit.

Måltidsutvecklare Annika Erlandsson instämmer.

– Det har skapat en tydlighet kring maten och måltiden. Styrkan är att vi gör det tillsammans – för våra äldres bästa, säger Annika.

Arbetsterapeut Ellen Hallenberg och undersköterskan Marija Petreski.

Arbetsterapeut Ellen Hallenberg och undersköterskan Marija Petreski.

Senast granskad 2025-11-05 av PERIVA