Lyssna
Elli vid bord med plusplus

Romsk inkludering i fokus för förskolläraren Elli

Romer är Europas största etniska minoritet. Just nu pågår en särskild satsning för att stärka identiteten, språket och främja närvaron bland romska barn på Blåvingens, Citronfjärilens och Spiltans förskolor. Förskolläraren Eleonora ”Elli” Thornvall leder arbetet.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Helgfria vardagar, måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

I Sverige har hon bott i nästan hela sitt vuxna liv, rötterna har hon i Makedonien och Kroatien. Men identiteten, den är romsk. I Sverige är romer klassade som en nationell minoritet och språket som talas, romani, är ett nationellt minoritetsspråk.

– De flesta romska barn som jag träffar har ursprung i Serbien, några få i andra länder. De och deras föräldrar behöver förhålla sig till såväl sin svenska, serbiska som romska identitet. Detsamma gäller språket. Jag kan verkligen relatera till förvirringen man kan uppleva, säger Elli Thornvall.

Modersmålet viktigt för att utveckla svenskan

Vi träffas på Spiltans förskola på Kronogården, som är en av tre förskolor som har störst andel romska barn i Trollhättan. De andra två, Blåvingens och Citronfjärilens förskola, ligger på Lextorp. Under våren 2025 delar Elli Thornvall 50 procent av sin arbetstid mellan de tre förskolorna, i rollen som kulturtolk.

– Det här är generellt en grupp barn som har svårt med det svenska språket. Forskning visar att modersmålet är av stor betydelse för att barnet ska kunna utvecklas även i det svenska språket. Jag kan romani arli och kan prata med dem på deras språk i alla delar av vardagen på förskolan - från sagoläsning, till lek och vila.

Elli Thornvall med bok_750x416.png

Genom att översätta enstaka ord och uppmuntra samtal på romani, ser Elli Thornvall snabb förbättring i flera romska barns förståelse för det svenska språket.

– Det kan vara en trygghet för både barn och föräldrar med en pedagog som kan språket och förstår kulturen. Att vara rom kan för vissa vara förknippat med en skam men så ska det inte behöva vara, säger Elli Thornvall.

Förklarar vikten av att vara på förskolan

I hennes roll ingår även att arbeta ”närvarofrämjande” gentemot barnens vårdnadshavare.

– Romska barn är en grupp som tyvärr, generellt sett, sällan deltar i förskoleverksamheten – även om de har en placering på en förskola. Vi behöver arbeta relationsskapande mot föräldrarna för att ta reda på orsaken och samtidigt förklara vikten av att vara på förskolan. Flera studier visar till exempel att barn som har gått i förskolan har bättre språkliga färdigheter än andra barn.

Mottagandet från föräldrarna har varit varmt, med många hejarop, även om Elli Thornvall även träffar föräldrar som inte vill kännas vid sin romska härkomst.

– För mig är det viktigt att stötta barnen och deras föräldrar i att hitta sin identitet – du kan själv välja vem du vill vara och vem du vill bli.

De nationella minoriteternas språk och kultur i förskolan

Så här säger läroplanen för förskolan (Lpfö18):

”Utbildningen i förskolan ska lägga grunden för barnens förståelse för olika språk och kulturer, inklusive de nationella minoriteternas språk och kulturer.

[…]

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla:

  • Sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet,
  • Både det svenska språket och det egna nationella minoritetsspråket, om barnet tillhör en nationell minoritet.”

Satsning på romsk inkludering i Trollhättan

Trollhättans stad har genom finansiering från Länsstyrelsen Stockholm sedan 2023 arbetat med flera insatser för att utveckla kommunens arbete enligt minoritetslagstiftningen och stärka romsk inkludering på lokal nivå. Arbetet ska motverka antiziganism och det faktum att unga romer döljer sin identitet.

Romsk temavecka 8-10 april

Den 8 april är det den internationella Romadagen. I Trollhättan firas dagen med en hel temavecka, för att lyfta fram romsk kultur, kunskap och perspektiv.

Program för romsk temaveckan på Kronan kulturhus

Den 8 april klockan 10–13 bjuder Familjecentrum in barn 0–6 år och deras viktiga vuxna till sångsamling, skapande och högläsning på romani på Öppna förskolan Mygglarven på Bergkullevägen 175. Utomhus finns, i samarbete med Fritidsbanken, möjlighet att prova på olika utomhusaktiviteter. Välkommen!

Senast granskad 2025-04-04 av HANSJO