Lyssna
Kökspersonalen på Nils Ericsonsgymnasiet samlade vid salladsbordet. Kökspersonalen på Nils Ericsonsgymnasiet älskar att mätta munnar och ha goda relationer till elever som äter i matsalen. Genom flitigt arbete har de också lyckats halvera matsvinnet.

Halverat matsvinn på ”Nisse”

Idag är det internationella matsvinnsdagen – och på Nils Ericsonsgymnasiet finns det verkligen anledning att fira. På bara ett år har måltidspersonalen lyckats halvera matsvinnet, från 81 gram per portion till 41 gram.
Framgången stavas god planering och ett engagerat teamwork i köket.
– Vi tänker efter hur mycket mat vi ställer fram, men ingen går härifrån hungrig, berättar måltidsbiträde Eva Ottosson.

Publicerad:

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Helgfria vardagar, måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

För kökspersonalen på ”Nisse” är det viktigt att alltid möta eleverna med ett leende och skapa en trevlig stämning i matsalen.
– Det viktigaste är att våra elever blir nöjda och glada över den mat vi serverar. Vi ser fram emot att välkomna dem varje dag, och när de tackar för maten på väg ut känns det som att vi lyckats, säger köksgänget.

Lyckats har de också med att minska matsvinnet, tack vare god planering och aktivt arbete. Här är några knep de använder:

  • Använd mindre skopor. ”Magen mättas ju före ögat”, säger en av köksmedarbetarna.
  • Överbliven mat svalas ner och fryses och serveras en annan dag, som komplement till en maträtt som inte är lika omtyckt – eller vid nästa tillfälle rätten återkommer på menyn igen.
  • Om riset tar slut kan de snabbt koka upp lite bulgur.
  • Det finns alltid Nuggets eller köttbullar i frysen att tillaga på kort tid.

Minskad stress – bättre planering

Tidigare fick köket färdiglagad varm mat levererad varje dag från produktionsköket. Nu får de istället leverans två-tre gånger i veckan av mat som tillagas på plats. Att den inte kommer samma dag minskar stressen, samt ökar deras egna möjligheter att planera och påverka utformningen av serveringen, vilket de uppskattar. Resultatet märks inte bara i statistiken över minskat matsvinn, utan även i känslan av stolthet i köket.

– Det är roligt att se att det går att minska matsvinnet! Vissa dagar är det svårare, men som helhet har vi lyckats, säger ett av måltidsbiträdena.

Omtanke och utmaningar

Teamet i köket beskriver sig själva som en ”go grupp” som trivs tillsammans och gör sitt yttersta för att alla elever och personal ska bli mätta och nöjda. Att maten inte ska ta slut är en självklarhet, även om det är en utmaning – som mest har de haft 824 ätande en dag, men det har också varit så lågt som 550. Det gör det svårt att styra, men mat ser de alltid till att kunna ställa fram.

Gott om omtanke för eleverna finns det också, inte minst visat genom gesten med kantinen med vitlöksdressing som står bredvid dagens lunchmeny, gulaschgryta.
– Vi vet att eleverna uppskattar vitlöksdressing till gulaschgrytan, så då beställde vi lite extra häromdagen, säger Eva med ett leende.

Matsvinnet minskar i Trollhättans stad

Matsvinnet per matportion I Trollhättans stads för-, grundskolor och gymnasium har minskat från 50 gram per portion till 41 gram per portion (statistiken jämför nuläget i september 2025 med helåret 2024). Målet är 35 gram per portion.

– Vi har kommit långt, framförallt när det gäller kökssvinnet. Serveringssvinnet behöver vi fortsatt jobba mer med och tallrikssvinnet är en gemensam resa tillsammans med eleverna, säger måltidsutvecklare Annika Erlandsson.

Den resan är påbörjad.

– Dels har vi börjat med provsmakningsskedar och visningsportioner, dels jobbar vi pedagogiskt med olika kärl med skyltar vid diskinlämningen. Det gör vi för att kunna analysera varför eleverna väljer att inte äta upp maten. På flera skolor delar också måltidspersonal ut proteinet, exempelvis Chicken Nuggets eller köttbullar, och uppmanar eleverna att gärna komma tillbaka och få mer när de ätit upp den tilldelade portionen.

– Så man kan säga att vi behöver fortsätta på den inslagna vägen för att ytterligare sänka matsvinnet, avslutar Annika Erlandsson.

Senast granskad 2025-09-25 av PERIVA