
Glädje, gemenskap och festmåltid när Storkens förskola firade Förskolans dag
Supertaggade barn och stämningen var på topp i det fina vårvädret när Förskolans dag firades på Storkens förskola.
– Vi trivs jättebra på Storken! Här finns roliga saker att leka med och fröknarna är väldigt snälla, sa ett av barnen.
Det var upplagt för fest och fest blev det. Uppvärmningen i regi av stämningsskapande förskollärare smittade av sig på barnen och atmosfären var snudd på elektrisk när det var dags för Bamse-loppet – varvet runt förskolan och ett upplopp där barnen tar emot jublet från de övriga kompisarna som hejar på.
Och så blev det också, precis som det var tänkt.
– Det är inte viktigast att komma först. Det är lika viktigt att de hejar och peppar varandra, att alla känner att de blir hejade på och sedda, berättar förskollärare Mikaela Sarge.
Det fångar den pedagogiska tanken kring hur man vill uppmärksamma Förskolans dag på Trollhättans stads förskolor.
– Det handlar om glädje och gemenskap tillsammans, hur vi är mot varandra – och rörelseglädje, säger Mikaela Sarge.
”Det ska vara som på restaurang”
Senare under dagen serverades hamburger-tallrik med hemmagjord dressing, picklad rödlök och räfflad gurka (precis som barnen vill ha det), tomat och sallad. Till efterrätt: hälsobollar, och allting vackert och smakfullt upplagt.
– Det ska vara som på restaurang. Jag älskar att laga mat och göra det fint för barnen, säger kocken Claudia Barkeflo.
Poppis att vara med i köket
Hon bakar eget bröd flera dagar i veckan och kokar sylt till gröten och pannkakorna. Det är också populärt att få vara med att hjälpa henne i köket. Här finns både kökskläder och redskap i barnstorlek, men hon har en regel: de måste ha fyllt fem år.
– En gång var det ett barn som ville vara med i köket: "Jag är nästan fem år", sa hon, men hon var tre, säger Claudia och ler.