Lyssna
Hamburgertallrik

Bästa skolmaten gav bästa skolstarten

Inför höstens skolstart hade Filippa Körner, rektor på Kronan F–3 och fritidshem, en önskan: en lunchmeny som satte guldkant på elevernas första skolvecka.
– Jag ville ha önskemat! Det ska vara gott så att alla blir mätta och glada, hoppades hon.
Och Filippa fick som hon önskade.

Publicerad:

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Helgfria vardagar, måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Filippa Körners önskemål framfördes till måltidsverksamheten – via ett möte med rektorsgruppen – där idén fångades upp och en meny spånades fram som satte tonen för hela skolstartsveckan. Så när dörrarna öppnades för terminens första lunch var det hamburgare, pommes frites och alla tillbehör som mötte barnen i matsalen på Kronan.

”Det blev så lyckat!”

För många barn i förskoleklass, som hade sin allra första skoldag, blev det ett extra välkomnande inslag.

– Det blev så lyckat! Jag var själv i matsalen och såg hur barnen åt massor med hamburgare, tog dressing, pratade glatt och trivdes. För de allra yngsta, som hade mycket nytt att ta in, blev det en fin start. Resten av veckan följdes upp med tacos, korv stroganoff och andra favoriter. Jag har också fått beröm från föräldrar som uppskattade menyn, berättar Filippa Körner.

Samverkan får högsta betyg

Bakom den lyckade menysatsningen ligger ett gott samarbete, bland annat genom måltidsråden där medarbetare från utbildnings- och serviceförvaltningen deltar tillsammans med elever för att samtala kring meny, matsvinn, trivsel och annat som rör måltiden.

– Vi har en god samverkan här på Kronan med måltidsverksamheten. Jag ger den 5 av 5 i betyg, säger Filippa Körner.

I ett mejl till måltidsorganisationen uttryckte hon också sin tacksamhet.

Så bra det blev med hamburgare första dagen! Tusen tack för att ni möjliggjorde bästa menyn med smaskiga rätter hela veckan!”

– Jag blir så glad över Filippas tack, och att höra att menyn vi skapade för de första skoldagarna var så uppskattad av både henne och eleverna. Det visar hur positiv, viktig och framgångsrik samverkan är, säger Annika Erlandsson, måltidsutvecklare i Trollhättans stad.

Filippa Körner och kökspersonalen på Kronan: Liselott Dahl, Petra Sarac, Mamudija Selimovic och Lumnije Gashi.

Senast granskad 2025-09-01 av PERIVA