En gammaldags tegelbyggnad i en lummig park.

Pumphuset sommargalleri

Pumphuset är Konsthallen Trollhättans sommargalleri. Här kan du som lokal konstnär göra din egen utställning. 

Är du intresserad? 

Kontakta: Peter Hagsér, verksamhetsansvarig, telefon 0520-49 64 54

Lokalens förutsättningar

Pumphuset erbjuder en mycket enkel utställningsmiljö. Lokalen är ouppvärmd och obemannad. Här gör du din egen grej utifrån de förutsättningar som är. Du får endast hänga din konst på de tjocka träskrivorna som är monterad på väggarna, ej spika eller skruva i putsväggen.

Utställningar sommaren 2022

21-22 maj kl. 10-15 - Jessica Karlsson, AnnSofie Saville och Emanuel Axelsson

28-29 maj - Art & Music med Sophia Dahlman, Karin Sjöström, Marie Hasselberg, Owe Hasselberg, Therese Williamsson, Martina Pettersson, Marika Pettersson

4-6 juni kl.12-16 - Eva Wennergren, När andan faller på

13-19 juni - Yngve Gripple, Gränslöst
Mån-Tis kl.11-16, Ons-Tors kl.12-18, Fre kl.11-16, Lör – Stängt, Sön kl.10-14

15- 17 juli kl. 16-22 - Fallens Dagarutställning, Joachim Nywall - konsertbilder från Trollhättan.

10-16 augusti - Jan-Olof Karlbom & Bo Granlund

17-23 augusti - Therese Gregner, Two as one

3-11 september - Lill-Britt Rydén

17-18 september - Nina Eriksson, Eva-Lena Listad

Parkering

Besökare till Pumphuset hänvisas till den allmänna parkeringen vid Folkets Park och Arena Älvhögsborg. Som utställare kan du köra vägen som leder till förskolan Lunnen och till kanotklubben. Just nu byggs en ny bro över älven och den nya Hjulkvarnsvägen så trafiksituationen kan upplevas som något rörig just nu.

Pumphuset - del av Trollhättans Folkets Park och stadspark

När nya stadsdelen Vårvik tar form på västra sidan av älven och med Stridsbergsbron som byggs för framtidens resande blir Folkets Park och Lunnen en ännu viktigare plats och en självklar koppling till centrum. Lunnen och Folkets Park byggs under 2022 och 2023 ihop till Trollhättans stadspark, ett nytt grönt vardagsrum där du kan umgås, koppla av, leka och gå på kulturevenemang.

Mer om utvecklingen av Trollhättans stadspark

Pumphusets historia

I början av 1900-talet anlade Vattenverket ett pumphus med filterbassänger på Hjulkvarn för att möta befolkningens behov av rent vatten. Senare byggdes reningsverket ut men klarade tillslut ändå inte belastningen av allt fler trollhättebor och en allt mer förorenad älv. Ett nytt reningsverk byggdes på Överby i början av 1960-talet och när vattenverket på Hjulkvarn senare revs sparades Pumphuset och transformatorhuset till eftervärlden.