En äldre kvinna tittar på en surfplatta. Bakom henne står en yngre kvinna och ler.

Matinköp via e-handel

Matinköp via e-handel innebär ökad självständighet, delaktighet, trygghet och tillgänglighet för personer med insatsen inköp.

Inköp är en biståndsbedömd insats för personer som inte kan gå med till
affären för att utföra sina inköp. E-handel ska ge ökad självständighet, delaktighet, trygghet och tillgänglighet för personer med insatsen inköp. E-handel ska också förbättra personalens arbetsmiljö och bidra till att personalens resurser används på bästa sätt.

Vad innebär matinköp via e-handel?

Det innebär att dagligvarorna handlas hemifrån via en webbsida och levereras från butiken direkt hem till personen.

Hur går det till?

Trollhättans Stads personal har med sig en surfplatta hem till personen som fått insatsen inköp beviljad. Personalen ger stöd med inköp och teknik utifrån personens behov. På aktuell webbsida finns butikens utbud i både text och bild med information och priser. Varorna betalas med faktura eller med bankkort. Varorna levereras hem till personen av butikens personal. Vid behov kan personen få stöd av personal från Trollhättans Stad med uppackning.

Många fördelar med e-handel

Med e-handel kan personen som inte kan utföra sina inköp av dagligvaror själv få stöd att utföra inköpen digitalt istället. Butikens sortiment blir tillgängligt med bilder, information och priser. Det ger inspiration till mer varierad kost och möjlighet att välja exakt det märke och den produkt man vill ha. Att handla dagligvaror med e-handel kan med andra ord öka självständighet, delaktighet och valfrihet.

Genom att handla mat via e-handel blir det lättare att se och ta del av aktuella erbjudanden. E-handel ger också en bättre överblick av kostnaden för inköpet då slutsumman syns innan beställningen går iväg. Insatsen blir säkrare när kontokortet aldrig behöver lämna hemmet.

E-handel ger också bättre arbetsmiljö för personalen som slipper bära tunga matkassar, transportera sig fram och tillbaka till affären, lägga tid på att leta varor, hantera betalning och packa varor. De beställda varorna levereras nu istället av butiken och personalens arbetstid kan användas hemma hos personen när inköpet genomförs.

Röster om e-handel

  • “Jag har bättre koll på min ekonomi”
  • “När jag ser bilder på varor känns det som jag går med i affären”
  • “Nu är det enklare att visa vilken sorts ost jag vill ha”
  • “Personalen har mer tid att sitta en stund vid köksbordet när de inte behöver åka fram och tillbaka till affären”
  • “Jag har lättare att komma på vad jag behöver eller vad jag är sugen på när jag ser varorna på bild”

 

Se filmen om matinköp via e-handel på youtube