Jonas Berling och Ann-Sofie Karlsson från Utbildningsförvaltningen har mycket att stå i inför arrangemanget av konferensen Framtidens Lärande Väst, som hålls på NOVA den 14–15 november.   Jonas Berling och Ann-Sofie Karlsson från Utbildningsförvaltningen har mycket att stå i inför arrangemanget av konferensen Framtidens Lärande Väst, som hålls på NOVA den 14–15 november.

Trollhättan stolt värd för konferens om lärande

Den 14–15 november kommer Trollhättan att vara värd för dialogkonferensen Framtidens Lärande Väst, och Utbildningsförvaltningen ser gärna att konferensen har kommit till Trollhättan för att stanna. – Vi har tagit över stafettpinnen. Det här sätter Trollhättan på kartan på ett väldigt positivt sätt, säger skol­utvecklingsledare Ann-Sofie Karlsson.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Framtidens lärande arrangeras årligen av stiftelsen Datorn i utbildningen (DIU), och ska vara en mötesplats för kunskaps- och erfarenhetsutbyte kring skolans digitalisering. I år utökas konferensen med två regionala arenor, där Trollhättan får ansvaret för Framtidens Lärande Väst.

Det är ingen slump att konferensen hamnar här. På kort tid har Utbildningsförvaltningen utarbetat en framgångsrik modell som skapar en likvärdighet inom digitalisering för pedag­oger och elever inom Trollhättans Stad.
– Alla ska med, vilket på kort sikt har inneburit att det har gått från att ha varit spretigt och olikvärdigt mellan skolorna till att alla barn, elever och pedagoger har fått samma möjlighet att utveckla sin digitala kompetens, säger Jonas Berling, IKT-strateg.

”På frammarsch”

DIU är en av flera organisationer som uppmärksammade Trollhättans modell, och i januari ställde man frågan om arrangörskap av konferensen.
– ”Ni verkar vara på frammarsch i Trollhättan, och vi vill vara där det händer”, minns skolutvecklare Ann-Sofie Karlsson, som efter att ha rådfrågat verksamhetschef Per Hellmark tackade ja till uppdraget.

Konferensen kommer att äga rum den 14–15 november i Nova Arena, och tanken är att det ska vara en regional mötesarena med nationella inslag. Det blir föreläsare av hög kaliber, mässmontrar - men också dialogbord som ger utrymme för kunskaps- och erfarenhetsutbyte i mindre grupper.
– Vi ser det som en win win; att möta andra och dela erfarenheter med. Därför fokuserar vi på en dialogkonferens, säger Ann-Sofie Karlsson.

I Trollhättan för att stanna

Enligt avtalet ska Trollhättan stå värd för konferensen också nästa år, men både Ann-Sofie Karlsson och Jonas Berling ser framför sig att den därefter permanentas till Trollhättan, att den blir en självklar och naturlig mötesplats.
– Vi har tagit över stafettpinnen. Det här sätter Trollhättan på kartan på ett väldigt positivt sätt, säger Ann-Sofie Karlsson.

Samtidigt innebär det att stafettpinnen ska förvaltas och förädlas, men det har man ingenting emot. Det blir förhoppningsvis också till gagn för elever och pedagoger i Trollhättan.
– Det här ger oss initiativet och tvingar oss att tänka några varv till, om hur vi kan arbeta vidare med skolutveckling, säger Jonas Berling.

Prismottagning Guldtrappan

Under konferensen kommer Trollhättans Stad också få ta emot kvalitetsutmärkelsen Guldtrappan med motiveringen: ”Från 0-100 anger både ambitionen och riktningen i den kraftfulla satsningen på både lärande och användande av digitala verktyg och hjälpmedel i kommunens skolor. Med förankring i hela styrkedjan, med ledningsgrupper, skolledningar och breddsatsningar nås resultat, i ett accelererat tempo. Skolhuvudmannen visar prov på både mod och innovation genom att organisera och planera för en skola att längta till!”

Program Framtidens Lärande Väst

 

Senast granskad 2019-11-11 av Andreas Gleisner