Foto med barn, från vänster: Zina Dabbab, Argjend Hasani, Emir Yilar, Abbe Dahir, Eylem Yilar och Narjiss Abdallah. Från vänster: Zina Dabbab, Argjend Hasani, Emir Yilar, Abbe Dahir, Eylem Yilar och Narjiss Abdallah.

Teknikinnovatörer från Kronan

Kan teknik, innovationer och nya idéer förbättra språkinlärning och skapa bättre vård på distans? Det är två utmaningar som Kronans åttondeklasser ställts inför. I veckan åker de till Universeum i Göteborg för att tävla med sina idéer i teknik- och innovationstävlingen Next Up.  

Enhet Utbildningsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 84 Trollhättan 0520-49 50 00 Utbildningsförvaltningen

–Vi har förberett oss mycket noga, jag har tränat på att läsa med flyt, att redovisa vår idé med stödord, och jag tänker mycket på att jag ska ha kontakt med publiken när jag pratar, säger Abbe Dahir i 8b. 

Next Up är en IT- och innovationstävling där lagen utmanas i att lösa verklighetsbaserade problemscenarier. Kronans elever har fått två utmaningar: att hitta på lösningar för språkinlärning och integration, och att ta fram idéer för att på ett bra sätt bedriva sjukvård på distans. 

Arbetet har varit en del av ordinarie undervisning under terminen, och i  där ingår också studiebesök på  IT-företag, och en gemensam finaldag där lagen tävlar på plats i Göteborg genom att inför en jury presentera de lösningar de arbetat med under terminen. 

Elevernas idé utgår från det uppkopplade köket där smarta apparater kommunicerar med varandra via Internet. Recept, inköpslistor och kylskåpsinnehåll kan kombineras till recept och shoppinglistor på flera språk. Tanken är då att man lättare ska lära sig vardagssvenskan. 

Att ta fram idéer, sålla mellan olika förslag och arbeta tillsammans i grupp är en av de saker som gruppen menar utvecklat dem väldigt mycket. Emir Yilar förklarar hur de arbetat med brainstorming. 

–Det är egentligen inte svårt, det är bara att släppa fram alla idéer man får, man säger det som dyker upp i huvudet, alla fantasier man får, och sedan gäller det att ha lite tur. När vi är många tillsammans så är det alltid någon idé som är bra. 

Projektledare på Kronan är läraren Oscar Semb, och han ser flera mervärden i projektet utifrån ökad måluppfyllelse för eleverna, även om inte alla erfarenheter direkt går att betygssätta eller bedöma. 

–Men det betyder inte alls att de inte är värdefulla eller viktiga. Självklart kan vi bedöma och betygssätta mycket av det eleverna arbetat med under terminen, och det är ämnesövergripande i både svenska, teknik och matte, men andra erfarenheter eleverna gör, som att till exempel få åka till Universeum, att gå på studiebesök på spetsföretag inom IT-branschen, att bara få se en sådan miljö som Lindholmens Science Park, det kan skapa drömmar, tankar och idéer hos eleverna som är mycket viktiga, och det går aldrig att sätta betyg på, säger Oscar. 

När tävlingen avgjordes nådde inte lagen ända fram till final, men fick däremot hedersomnämnande för bästa case-lösning och lovord från bland annat företaget Ericsson för bästa presentation. 

Tävlingen Next Up är ett strategiskt initiativ från IT- och Telekomföretagen, som syftar till att långsiktigt inspirera unga människor till en framtid inom IT-sektorn.

Läs mer på www.nextup.se 

Senast granskad 2015-03-25 av Andreas Gleisner