Barn som springer med i loppet under Klassjoggen

Sveriges bästa skolstart i Trollhättan

– Klassjoggen inleder läsåret för 6 700 elever

Enhet Utbildningsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 84 Trollhättan 0520-49 50 00 Utbildningsförvaltningen

Det tjuvstartade förra året – i år tar Trollhättans Stad och Alliansloppet steget fullt ut och arrangerar ”Sveriges bästa skolstart” för samtliga 6 700 elever i de kommunala skolorna.

– Det här är både ett annorlunda och kul sätt att starta läsåret på. Man får chans att träffa andra elever under roliga former. Det handlar om både integration och friskvård, konstaterar Trollhättans Stads projektledare Tomas Granat som till vardags är rektor på Strömslundsskolan.

Trollhättan är först i landet med en liknande skolstart och Klassjoggen sker i samverkan med Alliansloppet som avgörs under samma tidsperiod som skolstarten.

– Klassjoggen och ”Sveriges bästa skolstart” kommer att arrangeras torsdag 20 augusti och sedan följer Alliansloppshelgen. För oss är detta en del i Alliansloppet och ett väldigt bra sätt att utöka folkfesten som är i Trollhättan i samband med loppet, berättar Alliansloppets Magnus Eriksson som också understryker vikten av att ungdomar introduceras i friskvård och motion.

– Det är många ungdomar idag som är väldigt stillasittande. Kan vi skapa ett lustfyllt arrangemang kring motion, så kan det förhoppningsvis locka en del att fortsätta röra på sig, hoppas Eriksson.

Klassjoggen betyder att cirka 4 000 elever samlas på Drottningtorget för att sedan ta sig en 2,4 kilometer lång sträcka runt kanalen. I samband med loppet blir det troligen en artist som närvarar, dessutom får eleverna T-shirt och andra gåvor. De yngsta eleverna som går i årskurs F-3 (cirka 2 700 elever) kommer att ha Klassjoggen på sin egen skola.

– Det är en ganska stor apparat med transporter och logistik, men vi är övertygade om att det här kommer att bli en väldigt positiv skolstart för våra elever, konstaterar Tomas Granat.

Vid ytterligare frågor: Tomas Granat, rektor Strömslundsskolan, 0520-49 63 92 eller Magnus Eriksson, Alliansloppet, 0722-30 96 36.

Senast granskad 2015-04-14 av elin.sjoberg@trollhattan.se