Studieresan till Förintelsen

I oktober fick 18 elever från åk 8 och 9 i Trollhättan möjlighet att delta i en studieresa till Auschwitzlägret i Polen. Under fyra dagar fick de lära sig mer om Förintelsen och Andra världskriget. Resan blev ett minne för livet för både elever och lärare.

Enhet Utbildningsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 84 Trollhättan 0520-49 50 00 Utbildningsförvaltningen

Studieresan till Förintelsen är ett projekt finansierat av Folkhälsorådet och Utbildningsförvaltningen i Trollhättans Stad. Ulf Martinsson, utvecklingslärare och projektledare för studieresan, beskriver projektet som ett kunskaps-, värdegrunds och integrationsprojekt.

-          Det finns ett särskilt värde i att alla Trollhättans grundskolor är delaktiga i projektet och att det är en mixad grupp av ungdomar som får uppleva detta tillsammans, berättar Ulf.

Det var 18 spända och förväntansfulla elever som steg på planet mot Polen den 18 oktober. Resan innehöll allt ifrån borttappat bagage till trevliga middagar med resegruppen. Men framförallt handlade resan om gripande berättelser och upplevelser som påverkar elevernas syn på andra världskriget och Förintelsen.

-          Det var väldigt bra att få uppleva detta och få ett nytt perspektiv på det man läser i böcker. Förut var det bara siffror i en bok, men nu är det mer verkligt hur många som faktiskt gick bort under Förintelsen, säger Tova Fradelos som går i åk 8 på Sylteskolan.

När eleverna kommer tillbaka till skolan har de många tankar kring upplevelsen. De två elever som fick åka med från varje skola har nu fått i uppgift att presentera sin upplevelse för vissa elevgrupper på respektive skola. 

I januari ska gruppen åter samlas för att prata om allt de varit med och hur de jobbat vidare med sina nya erfarenheter.

-          En sådan här upplevelse kan ta ett tag att smälta tror jag. Man kommer säkert tänka tillbaka på denna resa många gånger i livet. Det är mycket känslor kring det vi sett, säger Ulf.

Resan har gett både elever och lärare ett minne för livet och inte minst nya vänner. Den grupp som samlades den 18 oktober, nervösa och obekanta med varandra, är idag ett gäng vänner som delar en stark upplevelse tillsammans. 

Senast granskad 2016-11-17 av Clara Bengtsson