Elever från Trollhättans Stads skolor framför koncentrationslägret Birkenau 2019. Nathalie Wedel, tredje person från vänster längst fram. Elever från Trollhättans Stads skolor framför koncentrationslägret Birkenau 2019. Nathalie Wedel, tredje person från vänster längst fram. Foto: Christian Boqvist

Studieresan till förintelsen

Mellan 2016-2019 genomfördes fyra studieresor till Auschwitz med 98 elever från nio av Trollhättan Stads skolor. Nathalie Wedel, i årskurs 9 på Strömslundsskolan, är en av dem. – Att åka dit och få se och lära sig så mycket som vi fick är jag evigt tacksam för och denna resa är verkligen något jag aldrig kommer glömma, säger Nathalie.

Kontaktcenter - en väg in

Öppettider

Måndag–fredag: 8:00–16:30

Vad kan kontaktcenter hjälpa mig med?

Besök oss

Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan

Idag infaller förintelsens minnesdag för att hedra de miljontals judar, romer, handikappade och homosexuella som ansågs mindervärdiga och därför systematiskt mördades av nazisterna under andra världskriget.

"Otroligt lärorikt"

Vid fyra tillfällen genomfördes "Studieresan till förintelsen", med totalt 98 elever från Trollhättans Stads skolor. Nathalie Wedel var med på den senaste studieresan 2019.

– Resan var otroligt lärorik, jag är väldigt glad och tacksam över att jag fick möjligheten att åka dit. Att åka dit och få se och lära sig så mycket som vi fick är jag evigt tacksam för och denna resa är verkligen något jag aldrig kommer glömma. Resan var också väldigt trevligt arrangerad med snälla elever och vuxna.

– Jag kände mig trygg under hela resan och kunde fokusera på att lära mig så mycket som det gick. Det var ett bra upplägg då vi fick göra mycket. Som gå på stadsvandring, besöka schindlers fabrik, gå in i en synagoga och såklart besöka Auschwitz. Man hade mycket att ta in hela tiden, det var därför skönt att kunna anteckna och även skriva i sin dagbok man fick redan innan resan.

– Resan var dock väldigt känslosam, själv har jag nära släkt som suttit i Auschwitz och det var därför jobbigt att få höra och se om allt de upplevt. När man stod på den otroligt långa perrongen kunde man inte förstå att man stod där alla bilder tagits, att man faktiskt var på platsen där allt hände.

Vad gjorde starkast intryck på dig?

– Det som gjorde starkast intryck på resan är svårt att bestämma. Man fick se, höra och lära sig om otroligt mycket hemska saker som kommer sitta kvar i mitt minnet resten av mitt liv. Men det som nog fick mig att verkligen tänka efter var nog på Auschwitz 1 där vi var i museet och fick se massa skor och hår och så vidare. Det gav mig verkligen en tankeställare över hur mycket människor som det faktiskt handlade om. Det var mängder av hår, skor, kläder, väskor, hårborstar, glasögon, proteser och så vidare.

– Den stunden mådde jag verkligen illa och blev väldigt nere. Annars gick man runt på resan och bara såg och hörde men aldrig riktigt förstod. Men här förstod man verkligen.

Vad bär du med dig efter resan dit?

– Jag kan tänka mig tillbaka, kolla på alla bilder och videos och känna "oj var jag verkligen DÄR"? Nu förstår man bättre allt man fick se och höra om, under resan kändes det som man hamnade i en bubbla så man inte ens förstod att man faktiskt var i Polen, på det riktiga koncentrationslägret.

– Jag minns att jag sa när vi var inne i Birkenau att det kändes som vi var på ett ställe där de försökt likna det riktiga Birkenau, så jag tror aldrig att jag verkligen förstod att jag faktiskt var där. Jag tar med mig alla saker jag fått se, som alla kläder och glasögon och så vidare, även att jag fick stå där i Auschwitz. Jag vet att det är otroligt många som vill dit och jag är evigt tacksam för att jag fick åka dit.

Utställning förintelsen

För att uppmärksamma Förintelsens dag ställer man ut förra årets utställning "27 elever 27 bilder" på Nya Sylteskolan. Utställningen är skapad av de elever som var med på studieresan till förintelsen 2019. Varje högstadieskola har får också fått utställningen som Power Point.

Senast granskad 2021-01-27 av CLABEN