Strömslundsskolan finalist i Sydkorea

– två elever jagar seger i stor tekniktävling

Enhet Utbildningsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 84 Trollhättan 0520-49 50 00 Utbildningsförvaltningen

31 oktober reser Oscar Åkesson och Niklas Olsson från Strömslundsskolan till i Sydkorea!

Detta står klart sedan man slutat tvåa i finalen av en stor tekniktävling och därmed är ett av de två lag som får representera Sverige i den stora finalen i Sydkorea.
Det var i våras som elever i årskurs 7-9 från Stavreskolan och Strömslundskolan deltog i tävlingen ”Enlightening Imagination” på Innovatum. 29 elevgrupper med två personer i varje lag fick i uppdrag att under 1,5 timme skapa en struktur i det koreanska materialet 4DFrame, som kunde röra sig i någon riktning med hjälp av vindkraft.

De fyra lag som gick vidare producerade en fyra minuter lång video där de presenterade sin konstruktion och under början av september bedömdes presentationerna av en jury bestående av Mats Olsson, Ordförande i Svenska Uppfinnarföreningen, Eva Tuvhav Gullberg, konstnär och pedagog, Tom Callen, Nordic 4DFrame, Hannu Salmi, professor i pedagogik vid Helsingfors universitet.
Igår kom beskedet att Oscar Åkesson och Niklas Olssons bidrag gav dem en plats i finalen som avgörs i Sydkorea!

– Vi kommer att träna från och med nu och fram till att vi reser, säger läraren Jerry Jarnald som följer med på resan.

Vilken uppgift man kommer att få är hemligt och kommer att avslöjas först vid tävlingstillfället. Säkert är att modellen ska ha rörliga delar, och att de tävlande ska ta hänsyn till hållfasthet och innovativa lösningar. På plats kommer de också att göra studiebesök på stora science centers, besöka skolor och delta i kurser i 4DFrame.

För mer information: Jerry Jarnald, lärare Strömslundsskolan
jerry.jarnald@kub.trollhattan.se, 072-210 16 22.

Fakta 4D-frame

Ett pedagogisk material som är framtaget och utvecklat i Sydkorea. Materialet är enkelt utformat och kan användas i oändligt många konstruktioner. Färgglada sugrörsliknande pinnar kombineras med ett antal kopplingar för att skapa olika konstruktioner.

Länk till videon som tog Oscar Åkesson och Niklas Olsson från Strömslundskolan till Sydkorea https://www.youtube.com/watch?v=axGTm2d_ml4

Senast granskad 2015-09-11 av Andreas Gleisner