Med beslutsamhet når vi långt

Oscar Semb är läraren som blev Sveriges yngsta rektor knappt tre år efter avslutad lärarutbildning. Han har hunnit med en hel del på kort tid, och nu byter han Skogshöjdens skola i Trollhättan mot utbildningskoncernen Academedia i Stockholm.

Enhet Utbildningsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 84 Trollhättan 0520-49 50 00 Utbildningsförvaltningen

- Det största och viktigaste jag tar med mig från åren här på Utbildningsförvaltningen i Trollhättan är alla människor jag mött och samarbetat med, säger Oscar Semb.

Han är uppvuxen i Halmstad, i en miljö där det ofta pratades politik och samhällsfrågor. Att börja studera till lärare blev för Oscar en naturlig fortsättning på det engagemang han känner, en möjlighet att förändra samhället bit för bit, inifrån klassrummet. Redan under studietiden fick han via sociala medier kontakt med Kronans dåvarande rektorer Eva Dahl och Tina Tenggren.

- Jag fick en tydlig bild av två rektorer som brann för skolutveckling och hade idéer, och det lockade mig, säger Oscar.

Som nyutexaminerad idrotts- och engelskalärare kom Oscar till Kronan som då, i juni 2013 rankades som Sveriges sämsta skola utifrån elevernas meritvärden.

-Jag minns att SVT Rapport kom och intervjuade mig och Eva kring detta, och vi berättade om det arbete som vi då gjorde, och hur vi arbetade med att lägga grunden för den utveckling vi har sett på Kronan sedan dess, säger Oscar.

Ganska snabbt fick han en bredare roll på Kronan och arbetade med verksamhetsutveckling och organisation och mottagande av nyanlända.

- Helt plötsligt befann jag mig i ett läge då jag jobbade mycket med schemafrågor, lärarbehörighet och organisationsfrågor, och när det sedan blev en öppning som biträdande rektor på Kronan, tillsammans med Djeno Mahic fick jag den rollen.

Undervisningen var något som Oscar egentligen aldrig hade tänkt släppa, men i den nya rollen som biträdande rektor fanns allt mindre tid till det. Samtidigt gav det nya sammanhanget några avgörande insikter.

- Jag insåg att för att lösa de utmaningar Kronan, Trollhättan och egentligen Sverige står inför, så kunde jag inte bara stå i klassrummet. Jag behövde arbeta på ett annat plan. Det är kul att undervisa, men det känns konstigt att se problemen men inte kunna ta tag i dem i klassrummet. Som rektor får jag möjligheter att ta tag i utmaningarna på ett organisatoriskt plan.

I mars 2016 tog Oscar steget från biträdande rektor på Kronan till rektor på Skogshöjdens skola. Som 27-åring var han den yngste rektorn i svensk kommunal skola. I oktober 2015 drabbades Kronan av det tragiska skolattentatet, men enligt Oscar hade den händelsen inte med hans beslut att söka sig ifrån Kronan att göra, även om det var en prövning som präglat honom både privat och professionellt.

- Nej, jag hade varit på väg ett tag, både av yrkesmässiga och personliga skäl. Det var helt enkelt dags.

Han beskriver rektorsjobbet som väldigt omväxlande, med stora möjligheter att själv välja områden att fokusera på, samtidigt som rektorn ibland förväntas vara den som kan lösa alla problem som uppstår. Då är det viktigt att fokusera, att välja vilka områden man vill lägga kraft och tid på.

Den 27 januari gör Oscar sin sista dag som rektor på Utbildningsförvaltningen i Trollhättan och går vidare till andra utmaningar inom utbildningskoncernen Academedia och ett jobb som utvecklingsstrateg. När han sammanfattar tiden i Trollhättan är det med värme och fokus människor och möten som betytt mest.

-Jag har lärt mig mycket och sett att man med beslutsamhet och engagemang kan nå väldigt långt. Gång på gång slås jag av att det i Trollhättan, med de ganska svåra förutsättningar och omständigheter som råder här, finns ett jäkla patos och en beslutsamhet, och att det engagemanget faktiskt används till att göra bra verksamhet.

Senast granskad 2017-01-30 av Andreas Gleisner