• Melissa Korhmaz och Hodan Mohammed Dahir framför minnestavlan som skapades till minne av offren vid Kronan attacken Melissa Korhmaz och Hodan Mohammed Dahir framför minnestavlan som skapades till minne av offren vid Kronan attacken

Melissa och Hodan belönas med Antidiskrimineringspriset 2017

I samband med FN-dagen mot rasism och diskriminering den 21 mars delade Antidiskrimineringsbyrån Trollhättan ut ett pris till högstadieelever som bidragit till skapandet av en skola där elever inte utsätts för förtryck eller diskriminerande handlingar.

Person
Rektor 7-9Henrik Stålheim 0520-49 74 91
Enhet Utbildningsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 84 Trollhättan 0520-49 50 00 Utbildningsförvaltningen

Melissa Korhmaz, Sylteskolan årskurs 9, och Hodan Mohamed Dahir, Kronan årskurs 8, belönas med antidiskrimineringspriset för ett starkt ställningstagande mot särbehandling i skolan och på sättet de skapat en bättre arbetsmiljö i skolan. De har visat att en individ på olika vis kan påverka sin miljö och skapa bättre förutsättningar för sina medmänniskor. (Motivering från Antidiskrimineringsbyrån Trollhättan) 

Läs mer om Antidiskrimineringsbyrån

Läs hela motiveringen till Antidiskrimineringspriset 2017 

För Melissa och Hordan är det enkelt, ser man någon som blir kränkt eller dåligt behandlad i skolan så säger man ifrån. 

-    Jag vill normalisera att säga ifrån, att det ska vara en självklarhet för alla elever. Jag vill att det blir norm att våga säga till om någon blir behandlad illa i skolan, säger Melissa. 

-    Förr var jag var en sån som inte vågade säga ifrån när någon sa något dumt till mig eller någon klasskamrat. Men så sa Ove Einarsson, vår socialpedagog, att jag ska våga säga ifrån när någon  blir orättvist behandlad. Så nu säger jag alltid ifrån, och det känns jättebra, berättar Hodan. 

Pratar ni om diskriminering i skolan? 

-    Sylteskolan har en genusgrupp dit alla är välkomna. Vi träffas varje vecka, elever och lärare blandat, och pratar om olika frågor och aktuella problem i både skolan och i samhället, berättar Melissa. 

-    På Kronan har vi något som kallas Skolsmart. Kurator och socialpedagoger träffar klassen ibland och vi får prata om allt möjligt, till exempel att man inte ska kränka och trycka ner andra, säger Hodan. 

Berätta om när ni fick reda på att ni vunnit priset, hur kändes det? 

-   Först fick ju vi som blivit nominerade gå på en intervju och svara på frågor. Sen skulle man vänta på ett samtal. När det tagit en stund och ingen ringde så tänkte jag - det var roligt att få äran att bli nominerad ändå. Så plötsligt ringer det och de berättar att jag vunnit! Nu känner jag mig chockad och nervös inför prisutdelningen, säger Hodan och skrattar. 

-   Ja, det är jätteroligt att få vinna ett sånt här pris och kul att ämnet uppmärksammas i skolan. Många har grattat mig idag, framförallt lärarna från genusgruppen, de blev superglada, säger Melissa. 

Under tisdagskvällen den 21 mars anordnade Antidiskrimineringsbyrån i Trollhättan en prisutdelningscermoni där Melissa och Hodan hylldes för modigt ställningstagande i skolan. 

Senast granskad 2017-03-23 av Clara Bengtsson