Markus ska bygga Kronans kulturprofil

Kultur ska ge Kronans elever nya möjligheter att mötas, och genom kreativiteten i kulturella uttryck kan fler få möjlighet att nå målen. Det är visionen för den kulturprofil som nu ska byggas upp på Kronan. Markus Enorsson är utvecklingsläraren som leder projektet.

Enhet Utbildningsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 84 Trollhättan 0520-49 50 00 Utbildningsförvaltningen

 -Det blir såklart en utmaning, men jag är sådan som person, jag gillar utmaningar och om det går för lätt så kan jag tappa intresset, säger Markus och skrattar.

Och utmaningar är något som Markus inte backat för tidigare. Som nyutexaminerad Musiklärare tog han sitt första jobb på Brunnaskolan, en F-9-skola i Botkyrka kommun där det under lång tid saknades behöriga lärare i Musikämnet.

-Det märkte jag snabbt, att Musikämnet var ganska trasigt, så jag fick börja med att bygga upp en undervisning från grunden. Men det var det som lockade mig, möjligheten att få vara med från början och bygga upp någonting, en chans att göra skillnad, säger Markus.

De senaste åren har Markus arbetat som musik- och engelskalärare på Hjortmosseskolan i Trollhättan. Där har han bland annat deltagit i ett projekt där Hjortmossens musikelever fick agera förband till det ikoniska hårdrocksbandet Manowar.

-Det var en fantastisk upplevelse och något som jag tror blev ett minne för livet för de elever som deltog. Vi samarbetade bland annat med en skola från Uddevalla, och totalt var vi över 100 elever i en kör som framförde material som jag själv hade specialskrivit. Det var häftigt, och jag hoppas att vi ska kunna göra liknande saker på Kronan i framtiden, säger Markus.

På Kronan samverkar flera verksamheter från tre olika förvaltningar, och enligt Markus skapar det spännande möjligheter till nya sätt att tänka och arbeta. Ledordet kommer att bli samverkan, och målet är att den nya kulturprofilen ska växa fram under 2017 med Markus som projektledare.

-Jag känner att det kan hända häftiga saker när vi börjar samverka över gränserna i huset. Min vision är att vi ska få kulturer att mötas genom kultur, att människor och kulturer lär känna varandra genom kulturella uttryck.

Markus hoppas att Kronan på ska kunna erbjuda många möjligheter att både uppleva och utöva kultur, att det ska finnas aktiviteter och möjligheter för Kronans elever att pröva olika kulturella uttrycksformer, och nämner film, musik, språk och bild som några exempel.

-Mitt projekt löper på ett år, och nu i början handlar det mest om att få igång samverkan och möten med de olika verksamheterna, men min målbild är absolut att vi på Kronan ska kunna arrangera och delta i riktigt häftiga arrangemang som märks och syns, och som ger avtryck både hos eleverna och i Trollhättan, säger Markus.

 

Fyra snabba med Marcus Enorsson from UtbildningTHN on Vimeo.

KULTURPROFILEN PÅ KRONAN

Syftet med Kronans kulturprofil är att uppnå en ökad måluppfyllelse. Linda Forssén, rektor på Kronan förklarar att det råder stor enighet på Kronan om vägen framåt.
-Vi tror att en samverkan med den här inriktningen är en framgång, men profilen måste leva i vardagen, för alla inblandade, för att det ska bli på riktigt, säger hon.

Senast granskad 2017-02-13 av Clara Bengtsson