Lillegårdens förskola till semifinal i Arla Guldko 2017

Lillegårdens förskola, med hängivna och nytänkande Jennie Butler i köket, är semifinalister i årets Arla Guldko. Tillsammans med nio andra förskolor tävlar Lillegården om priset för årets Bästa Matglädjeförskola.

Person
RektorSofia Danielsson 0520-49 79 58 070-346 05 63
Enhet Utbildningsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 84 Trollhättan 0520-49 50 00 Utbildningsförvaltningen

Arla Guldko är en tävling med fokus på den offentliga måltiden, som berör såväl unga som äldre i samhället.

Tävlingen har tre kategorier:

  • Bästa Matglädjeförskola
  • Bästa Matglädjeskola
  • Bästa Seniormatglädje

Vinnaren i varje kategori får den åtråvärda statyetten Arla Guldko och ett utbildningsstipendium på 30 000 kr, övriga tävlande i finalen prisas med diplom och utbildningsstipendium på 10 000 kr.

I juryarbetet deltar några av Sveriges bästa stjärnkockar där bland annat Tommy Myllymäki sitter i juryn för förskolor. Dessutom finns tidigare vinnare, branschpersoner samt representanter från Arla med i juryn. 

Bästa Matglädjeförskola 

Lillegårdens förskola tävlar som semifinalister i kategorin Bästa matglädjeförskola. En kategori som är öppen för alla typer av förskolor som jobbar för att ge barnen en matglad och hållbar start i livet. Förskolor som tar vara på barnets nyfikenhet och låter kocken bli en av pedagogerna – som både mättar magar och gör barnen hungriga på nya upplevelser.

Jennie jobbar ensam i köket på Lillegårdens förskola. Med stor noggrannhet och gediget miljötänk lagar hon mat med hög kvalité varje dag. Närmare hälften av den mat förskolebarnen äter är ekologisk och de kryddor som används odlas fram i förskolans egen trädgård.

Varje torsdag har Jennie matpedagogik med barnen och de gör olika aktiviteter kring mat kopplat till smakupplevelser och våra sinnen. 

-       Jag har skapat olika matfigurer som vi tittar, känner på och pratar om. Hur kan man tillaga en rotfrukt på olika sätt? Vad händer med färg och form om man kokar eller ungsrostar en palsternacka? Vi gör även känseltest och doftmemory där barnen får uppleva mat genom känsel och doft, berättar hon.

Jennies matpedagogik är en del i Grön Flagg, ett hållbarhetsarbete som Lillegården arbetar med året runt. Den del som Jenny ansvarar för kallar de för ”Sapere” och handlar om att erbjuda barnen olika smakupplevelser.  

Jennies arbete på Lillegården kan ni följa på Instagram

Barn

Lillegården

Förskolan Lillegården tillhör Östra skolområdet och ligger belägen i Stavre vid storegårdsparken i Trollhättan. Vi har närhet till skogen, stora grönområden och flera skolor

Senast granskad 2018-09-18 av Andreas Gleisner