Kronans rektor prisas för agerande

– Djeno Mahic får Carnegiestiftelsens utmärkelse

Enhet Kommunikationsavdelningen Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kommunikationsavdelningen

Kronans rektor Djeno Mahic får Carnegieutmärkelsen för det hjältemod han visade under skolattacken på Kronan den 22 oktober 2015 där han genom att varna personal och elever sannolikt förhindrade fler från att skadas eller dödas.

–     Jag känner stolthet över att Carnegiestiftelsen uppmärksammar händelsen och det jag gjorde, att någon helt utomstående har tagit sig tid att gå igenom förloppet, och bedömt att det var så allvarlig, så exceptionell, att min insats förtjänar att uppmärksammas på det här sättet, säger Djeno Mahic.

–       Men jag känner jag också en stor sorg, eftersom det blir en påminnelse om vad som faktiskt hände.

Carnegiestiftelsen grundades 1911 och utmärkelsen har sedan dess delats ut till personer som "frivilligt eller eljest utöver vad plikten kan anses ha bjudit, genom fredlig bedrift vågat livet för att inom Sverige eller dess område rädda människors liv." Det är i den andan Carnegiestiftelsens styrelse beslutat att tilldela Djeno Mahic priset.

–     Samtidigt är det viktigt för mig att vi aldrig glömmer att det faktiskt finns 100 hjältar på Kronan. Jag tänker på all personal som från den dagen har gjort – och gör - allt de kan för att varje dag hjälpa, stötta och ta hand om barn och elever, säger Djeno.

Utmärkelsen delas ut vid en ceremoni den 28 oktober på Kastellholmen i Stockholm.

Läs mer om utmärkelsen på www.carnegiestiftelsen.se

Fotnot: Det var 22 oktober 2015 som en svärdbeväpnad 21-åring attackerade elever och personal på Kronans skola. En lärare, en elev och en elevassistent dödades. Gärningsmannen sköts av polis och avled också han av sina skador.

Senast granskad 2016-10-13 av Andreas Gleisner