Lara Ibrahim Akbar, Khaalid Saleh, Medzide Alija och Selim Rrahmani från klass 5:2 på Kronan Lara Ibrahim Akbar, Khaalid Saleh, Medzide Alija och Selim Rrahmani från klass 5:2 på Kronan

Kronanelever i Retorikmatchen

Argument vässas och resonemang finslipas. På torsdag åker tre elever från klass 5:2 på Kronan till Stockholm för att delta i en TV-sänd retoriktävling där en jury ska övertygas om att laget har vad som krävs för att gå vidare till final.

Enhet Utbildningsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 84 Trollhättan 0520-49 50 00 Utbildningsförvaltningen

Det är Utbildningsradions populära barn- och ungdomsprogram Retorikmatchen som ska spelas in och ett lag bestående av tre elever från klass 5:2 på Kronan har tagit sig vidare ända fram till slutaudition som sker i en TV-studio i Stockholm.

Khaaled Saleh ska hålla inledningsanförandet och avslutningen av lagets tal, och är noga med att poängtera hur mycket hela klassen tillsammans arbetat fram det tal man nu tävlar med.

Vi är tre som åker upp till Stockholm, men hela klassen har varit med och jobbat med argumenten. Alla har hjälpt till och alla stöttar oss. Vi gör det tillsammans, man kan säga att vi alla är en, säger Khaaled.

Eleverna har skrivit ihop ett tal som utgår från ett behov av att bygga fler lägenheter i Trollhättan. Genom att använda retorikens tre komponenter: etos, patos och logos, ska sedan eleverna övertyga en kritisk jury om att argumenten håller.

I arbetet med att ta fram argument, finslipa på formuleringar och att välja vilka som ska agera framför kamerorna har hela klassen varit delaktiga på olika sätt. Alla elever har fått stå inför klassen och prata, och genom att diskutera olika alternativ och ibland låta omröstningar avgöra står hela klassen nu bakom den slutgiltiga versionen av talet. 

Medzide Alija berättar att det från början fanns lika många idéer som det fanns elever i klassen. 

-Nästan alla tyckte olika, men vi pratade om det, och vi röstade om det, och vi är eniga nu. Det har varit väldigt roligt, och spännande, säger Medzide. 

Selim Rrahmani tycker också att det varit ett roligt och spännande arbete. 

-Det har varit kul att jobba med talet, och det var spännande när vi hade möte med tävlingsjuryn på Skype. 

Nu står laget alltså inför en ny utmaning: En TV-inspelad slutaudition. Hur det går avslöjas för allmänheten först i höst, när programmet Retorikmatchen börjar sändas. 

-Det är jätteroligt att vi har kommit till slutaudition, och jag stöttar de tre som ska åka genom att påminna dem om att ta det lugnt. Vi har alla stått inför klassen och fått känna på hur det känns,  säger Lara Ibrahim Akbar.

Tio lag från hela landet har kvalificerat sig till den TV-sända uttagningen där åtta lag sedan tar sig vidare. Programmet spelas in nu på torsdag, men kommer att sändas i höst. 

Khaalid Saleh som alltså ska inleda klassens tävlingtal känner stödet från både vänner och familj. 

-Jag får stöd och det gör att jag känner mig trygg. Jag ska jobba extra mycket på att få rätt känsla, när jag håller talet ska jag känna den där brinnande känslan inuti mig. Det är vårt tal tillsammans, alla i klassen har hjälpt till, och det är en fantastisk chans och en otrolig möjlighet som jag har fått, säger Khaalid. 

BILDTEXT
Från vänster: Lara Ibrahim Akbar, Khaalid Saleh, Medzide Alija och i förgrunden Selim Rrahmani. 

Senast granskad 2015-05-27 av Andreas Gleisner