Kronan firade fem år

Kronan är en mötesplats i stadsdelen Kronogården. Byggnaden är både skola, medborgarkontor, bibliotek och kulturhus . Nu har huset fyllt fem, och firade med fokus på kultur och demokrati där eleverna i år nio presenterade projektarbeten om politiska partier och en öppen scen för musik och underhållning. 

Samtliga åtta riksdagspartier, samt Feministiskt initiativ fanns på plats i Kronansalen, men det var inte partiernas egna företrädare som presenterade politik och visioner, utan elever ur årskurs nio på Kronan. Under hösten har eleverna arbetat i projekt med att ta reda på fakta om partiernas politiska förslag, visioner och idéer, både på ett nationellt och lokalt plan.
Föräldrar och besökare kunde sedan gå runt i utställningen och få information om partierna, och om hur valsystem och röstning går till rent praktiskt. Rektor Djeno Mahic ser flera fördelar med att låta eleverna redovisa sitt arbete för föräldrarna.
- Vi har engagerade och kunniga elever. De kan informera sina föräldrar på både svenska och många andra språk, och berätta hur man röstar, och varför det är viktigt att rösta. Kronan är en skola, men vi har också ett uppdrag att öka delaktigheten i samhället, och detta kan vara ett bra sätt, säger Djeno Mahic.
Yasmeen går i 9A och sitter vid ett bord med Socialdemokraternas röda partisymbol. Hon pratar engagerat med intresserade besökare, och tycker att både projektet och redovisningen har varit väldig bra.
- Det är kul och intressant. Jag försöker att vara noga med att bara berätta saker som partiet står för, och inte mina egna åsikter. Jag har lärt mig mycket, saker som jag inte visste, till exempel att Socialdemokraterna vill stärka vården och skolan, och att dom vill höja lönen för lärare. Fast jag vet att det är socialdemokraterna som styr i Trollhättan nu, och de har inte lyckats så bra än, säger Yasmeen.
Vid Feministiskt initiativs bord sitter Ida och Kumbrija från klass 9B.
-Jag kände till Fi innan projektet, för jag har läst mycket inför EU-valet. Det är ett väldigt bra parti, för det är viktigt med jämställdhet. Vi är alla människor, och det skall inte vara könet som avgör hur man lyckas, säger Kumbrija.
Ida håller med, och tillägger att det också är viktigt att få människor att delta i valet, oavsett vilket parti man röstar på.
- Varje röst är viktig, varje röst räknas. Det kan vara en enda röst som avgör, och om man inte deltar, kan man inte heller klaga på hur samhället är.

 

Senast granskad 2014-09-12 av Andreas Gleisner