Anna Bergqvist

"Jag har alltid haft chefer som trott på mig"

Hon har bytt tjänster och uppdrag flera gånger, men varit Trollhättans Stad trogen sedan hon började hösten 2002. "Jag har alltid haft chefer som har trott på mig, det tror jag är förklaringen", säger Anna Bergqvist.

Enhet Utbildningsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 84 Trollhättan 0520-49 50 00 Utbildningsförvaltningen

Sedan hon kom till Trollhättans Stad har yrkesvägen varit utbildningsområdets breda motorväg. Hon har gjort några filbyten, men aldrig lämnat motor­vägen – och blicken har alltid varit riktad framåt. Men det var inte alls givet att Anna Bergqvist skulle hamna på denna motorvägen.
   – Jag har alltid gillat färg och form, och egentligen ville jag jobba med design och reklam som grafiker. Jag gick faktiskt mediaprogrammet på gymnasiet, men var inte tillräckligt modig för att söka vidare, säger hon.

Att möta människor, stora som små, har däremot alltid legat henne varmt om hjärtat. Och efter praktik på en förskola, där hon tillåtits få utlopp för sin kreativa ådra, bestämde sig Anna för att bli förskollärare.
   – När jag hade avslutat mina studier fick jag jobb på Hjulkvarns förskola
hösten 2002. Där var jag i tio år och trivdes väldigt gott!

Fick göra det hon brann för
Tack vare lyhörda chefer fick Anna möjlighet att göra det hon brann för, vilket framförallt var Informations- och kommunikationsteknik (IKT). Hon fick möjlighet att utvecklas genom föreläsningar och litteratur, tema-anpassa undervisningen, påverka inköp av material, utforma lärmiljöer och så vidare.

Sedan gjorde hon ett par filbyten under en kortare period, bland annat som lärare i en förskoleklass på Stavre­skolan, innan det var dags att blinka igen.
   – Jag kände någonstans att jag ville vidare. Jag har alltid varit intresserad av ledarskap, alltid mått bra av att få se folk växa, så jag gick en ledarskapsutbildning på högskolan. Och när det utannonserades en tjänst som förskolechef inom Östra området sökte jag tjänsten – och fick den!

”Tvungen” att söka en tjänst
Där stannade Anna i tre år, återigen i en roll som passade henne väldigt bra. Men så kom den där annonsen som planerare/utvecklare…
   – Och jag har alltid haft en dröm om att få arbeta med utvecklingsfrågor, så jag var ju tvungen att söka den, säger Anna och skrattar.

Sedan augusti 2017 är arbetsplatsen stadshuset och arbetsuppgifterna är många.
Hon ingår i en stödfunktion som skapar förutsättningar för förvaltningsledningen, politiker, förskolechefer och rektorer att göra ett bra jobb. Hon utövar tillsyn av fristående dagverksamheter, hjälper verksamheter att söka statsbidrag, handleder utvecklingslärare, arrangerar mässor och evenemang, med mera.
   – För mig är tjusningen de spridda skurarna; det är allt från myndighetsutövning till evenemang. Jag tröttnar aldrig, och det är kul att det hela tiden finns ett flöde, säger Anna varpå hon börjar tänka högt om sin funktion, sin roll i Trollhättans Stad:
   – Någonstans är jag en pusselbit i kedjan som ska leda till att våra barn och elever får de bästa förutsättningarna de kan för att utvecklas och nå så långt som det är möjligt. Och det är så härligt att få vara en del i det sammanhanget!

Anna har aldrig behövt vika av från Utbildningsförvaltningens motorväg när hon gjort sina vägval, det har alltid funnits en spännande fil som inbjudit till fortsatt resande. Det beror på att hon blivit väl omhändertagen som resande på motor­vägen.
   – Jag har alltid haft chefer som har trott på mig! Och när man haft tillit åt båda håll har jag fått möjligheter att utvecklas, blivit pushad att våga pröva saker. Och jag är en sån person som vågar kasta mig in i något nytt.
Vad gör du om tre år?
   – Hahaha… det får vi se!
Har du börjat sneglat på något annat än?
   – Nej, det har jag inte. Jag har bara sökt några småkurser på högskolan…

Senast granskad: 2018-07-13 av: Per Ivarsson
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)