Pojke i rymddräkt håller satellit i handen

Elever spända inför astronautbesök på Rymdforum

Under tre dagar kommer rymden och rymdforskning att prägla Trollhättan när Rymdforum går av stapeln mellan den 24-26 mars. Men det är inte bara forskare och vetenskapsmän som intresserar sig för Rymdforum. Flera hundra elever i Trollhättans skolor förbereder sig nu på att få träffa Sveriges hittills ende astronaut: Christer Fuglesang, under hans besök i Trollhättan.

Enhet Utbildningsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 84 Trollhättan 0520-49 50 00 Utbildningsförvaltningen

På Sylteskolan 7-9 är det ett 50-tal åttondeklassare som erbjudits att vara med på en föreläsning där Christer Fuglesang berättar om sina erfarenheter som astronaut. Ett tillfälle som Matematik- och NO-läraren Tomas Person utnyttjar i sin undervisning.

-Jag hoppas och tror att det blir spännande för eleverna. Istället för att vi bara pratar om det, visar bilder och kanske tittar på filmer, får eleverna nu chans att träffa en riktig astronaut. Det kan bli en inspiration både för dem och för mig som lärare, och jag tänker använda detta på flera olika sätt i undervisningen, säger Tomas Persson.

Joel Sandelius, elev i klass 8B på Sylteskolan är spänd inför besöket. 

-Det är coolt att träffa någon som varit i rymden på riktigt, och sett saker som normala människor aldrig får se. Jag vill fråga honom hur det känns när man skjuts upp, om han skriker, säger Joel. 

Här kan du se en kort intervju med Joel och Tomas. 

Se filmen på youtube här!

Under tre dagar, från söndag, kommer ca 300 deltagare från hela rymdbranschen såsom industri, forskare och beslutsfattare, på både nationell och internationell nivå, träffas för att lyssna, lära och samtala om den utveckling vi nu ser. Det kommer handla om allt från sökandet efter liv på Mars, små och stora raketer, additiv forskning för rymden, hur rymden inspirerar byggnader på jorden, rymdinkubator. Bland deltagarna märks bland andra astronauten Christer Fuglesang, Sveriges nya minister för högre utbildning och forskning, också ansvarig för rymdverksamhet, Matilda Ernkrans samt representanter för Elon Musks rymdbolag Space X. 

Läs mer om Rymdforum på: www.rymdforum.trollhattan.se

Senast granskad 2019-04-11 av Clara Bengtsson