Stellan Edström, Gripen Trollhättan och Magnus Henriksson, utbildningsförvaltningen.

Elever skapar stämning kring Bandy-VM

Den 5 februari drar Bandy-VM igång i Trollhättan. I turneringen deltar P19-lag från Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Evenemanget ingår som en del i firandet av Trollhättans Stads 100-årsjubileum, men utöver en rolig idrottshändelse ger VM möjligheter för elever i Trollhättans skolor.

Enhet Utbildningsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 84 Trollhättan 0520-49 50 00 Utbildningsförvaltningen

-Ja, från skolans sida ser vi det här som en fantastisk möjlighet att kunna erbjuda våra elever att se internationell elitidrott på ett enkelt och nära sätt, säger Magnus Henriksson, rektor på Södra skolområdet och samordnare för utbildningsförvaltningens samarbete med arrangören av VM.

Genom att samverka med arrangörsklubben Gripen Trollhättan kan Utbildningsförvaltningen ge elever som går i klasser med idrottsinriktning möjlighet att få en föreläsning om elitidrott och taktik där föreläsare är Sveriges förbundskapten och Gripen Trollhättans huvudtränare, och dessutom arrangeras en hejarklackstävling där alla klasser och skolor får möjlighet att delta.

Stellan Edström är ordförande för Gripen Trollhättan och ser vinster både för ungdomarna och för turneringen.

-Samtidigt som vi kan fylla upp läktarna och få ett roligare arrangemang så känner vi att vi från Gripen Trollhättan vill ge något tillbaka till ungdomarna och till Trollhättan. För eleverna kan det bli en rolig upplevelse och en utmaning i att tävla tillsammans och i gemenskap.

Hejarklackstävlingen har ett pris på 500kr per klass till det lag som vinner. En perfekt summa att använda till en lyxig fika för att ra segern. Landslaget kommer också att skänka en signerad tröja till det vinnande skollaget. Syftet med föreläsningen är att eleverna ska få en inblick i förväntansbilden på en elitidrottare, samt taktisk kunskap. De får även teoretisk kunskap om ban- dy och elitbandy.

Magnus Henrikson menar att både föreläsningen och hejarklackstävlingen erbjuder stora möjligheter för de deltagande skolor att arbeta tematiskt utifrån kurs- och läroplaner i flera ämnen.

-Jag ser en stor vinst för eleverna, och det är upp till varje skola att utnyttja de tillfällen till att knyta olika ämnen till det här evenemanget och på så sätt arbeta tematiskt med undervisningen. Det vi kan hjälpa till med är att ta fram det här erbjudandet. I slutändan är det upp till varje rektor att avgöra hur det passar in i respektive skolas undervisning, säger Magnus Henriksson.

Invigningsceremonin hålls i Slättbergshallen den 5 februari klockan 18:45 och därefter möter Sverige Ryssland i en match som börjar klockan 19:30.

Senast granskad 2016-02-02 av Andreas Gleisner