Elever och näringsliv möts i Topp-projekt

Bättre kunskap om det lokala näringslivet och en bredare bild av arbetslivet och vilka val och möjligheter som finns, det är målet med Topp-projektet som nu drar igång i Trollhättans Stad. Elever från högstadiet ska genom studiebesök och kontakter med lokala företag lära mer om livet efter skolan.

Enhet Utbildningsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 84 Trollhättan 0520-49 50 00 Utbildningsförvaltningen

- Det handlar om att visa för eleverna vad som finns, vilka företag som verkar här i Trollhättan, men det handlar också om att ge företagen en chans att träffa ungdomarna. Vi ser så många vinster med det här projektet, säger Kajsa Berg, pedagog på Innovatum i Trollhättan.

Trollhättans omvärldsdagar och praktikprojekt - Topp - är en satsning på studie- och yrkesvägledning, men på ett lite nytt sätt. Den gamla traditionella praktiken har bytts ut mot planerade studiebesök där eleverna har tydliga uppgifter att lösa. Erfarenheter från traditionell praktik har visat att det ibland kan vara svårt för eleverna att få riktigt meningsfulla arbetsuppgifter, och dessutom kan det vara en utmaning för elever utan ett stort socialt nätverk att över huvud taget ordna någon praktikplats.

-Det låter roligt och spännande, säger Ali Al Hadad, elev på Sylteskolan. Det låter kul att man som grupp ska få komma ut på en arbetsplats och verkligen se hur det är. Jag hoppas att jag ska komma till ett ställe som jag annars inte hade kommit till, säger Ali.

kick off topp from UtbildningTHN on Vimeo.

Senast granskad 2015-11-09 av Clara Bengtsson