Elever besökte förintelselägret Auschwitz

Ett trettiotal elever från flera högstadieskolor i Trollhättan har besökt Auschwitz på en studieresa till förintelsen. Syftet är att bygga kunskap om historien och bygga gemenskap mellan skolor och elever i Trollhättans Stad.

Enhet Utbildningsförvaltningen Gärdhemsvägen 9 461 84 Trollhättan 0520-49 50 00 Utbildningsförvaltningen

Det är Utvecklingslärare Ulf Martinsson som leder projektet där cirka 30 elever i årskurs 8 och 9 från nio av Trollhättans Stads grundskolor åker på en studieresa till Polen och Auschwitz. 

 

Här kan du se en film där Ulf, Thilde och Willam själva berättar om resan. 

-Syftet är att öka kunskapen om förintelsen, men också att bygga gemenskap mellan elever på olika skolor runt om i staden, säger Ulf. 

I år genomfördes resan under oktober, och nu när eleverna kommit hem igen pågår arbetet med att samla ihop bilder och berättelser för att sprida kunskap till de elever som inte åkte med på resan. William Ojala och Thilda Winborg Engman från åk 9 på Skogshöjdens skola deltog i resan, och planerar nu för både mässor och föredrag där de ska dela med sig av sina upplevelser till övriga elever på skolan. 

-Vi kommer att skapa bildspel och vi kommer att skapa en mässa och berätta om hur det var att resa, säger William Ojala, som menar att besöket i Auschwitz gjort stort intryck på honom, något som Thilde Winborg Engman håller med om. 

-Jag brukar sammanfatta min resa med tre ord: Det var roligt, det var hemskt, och det var jobbigt. Jag blev väldigt chockad och tagen. Det som tidigare bara varit siffror blev nu verkliga personer, och jag förstod bättre hur de hade haft det, säger Thilde. 

2019 kommer en ny grupp elever att få göra en likande resa. 

Senast granskad 2019-04-11 av Clara Bengtsson