Stridsbergsgården

Förskolan ligger väster om älven, en dryg kilometer från centrala Trollhättan. Förskoleverksamheten är inrymd i två olika byggnader som ytmässigt motsvarar en förskola med tre avdelningar.

Personer
Enhet Förskolan Stridsbergsgården Albertsvägen 5 461 59 Trollhättan Hus A: 0520-49 66 08, Hus B: 0520-49 66 09

Stridsbergsgårdens förskola ligger både centralt och i närhet till skogen, vilket gör att nya miljöer endast ligger en promenad bort.

Vår gård erbjuder barnen både plan mark och kuperad terräng i form av kullar och berg. Här kan barnen utveckla sin motoriska förmåga varje dag och hitta nya utmaningar. Stridsbergsgården renoverades och öppnade som förskola 2009.

Öppettider:

Våra öppettider utgår ifrån vårdnadshavarnas behov av omsorg, som vi försöker att tillgodose i största möjliga mån. För tillfället är förskolan öppen mellan kl 05.45-17.45

Under öppning och stängning samarbetar vi över avdelningarna.  Öppningsavdelning är Stjärnorna och om vi är inne på eftermiddagen är det även stängningsavdelning. 

Avdelningar:

Stridsbergsgårdens förskola är uppdelad i två hus, Hus A och Hus B. I Hus A finns det två avdelningar, Stjärnorna och Solarna. På dessa avdelningar går de yngsta barnen. Personalen som arbetar i detta hus är den personal som öppnar och stänger förskolan.

I Hus B finns det en avdelning som heter Planeterna och de barn som går på denna avdelning är förskolans äldsta barn.

Barnen byter därmed till en avdelning som är bättre anpassad till dess ålder och utveckling. Vartannat år roterar även en personal från varje avdelning så att de följer barnen.

Genom att rotera med både personal och barn skapas en trygghet och nya utmaningar för barnen.

Verksamhet:

Vi arbetar utifrån vårt årshjul där vi under en period inriktar oss extra mycket på ett område.  Vi startar upp terminen med att arbeta med Du och Jag.  I detta temaarbete arbetar vi bland annat med självkänsla, gruppkänsla och ansvarstagande. 

Nästa tema är Språk, här får barnen utveckla sig ibland annat i berättarkonsten, att lyssna och att reflektera över betydelsen i det som berättats. 

Under Tekniktemat får barnen utforska nya områden där de får konstruera och experimentera.  

Sedan är det dags för Matematik. Barnen stöter på olika matematiska problem som vi tillsammans löser och vi pratar om vad matematik egentligen är. 

Vi avslutar året med Naturvetenskap. Under denna temaperiod tittar vi på bland annat vad olika djur heter och var de kommer ifrån men även hur kretsloppet fungerar.

När vi arbetar med årshjulet utgår vi alltid ifrån barnens intressen och tidigare kunskap för att alla barn ska få en utmaning och utveckling i sitt lärande. Vi försöker även att få en röd tråd genom alla temaområden.

Dialog

Du som förälder kan ta del av vår verksamhet på flera olika sätt. Det som utgör en stor del av er inblicken i verksamheten är den dagliga kommunikationen. Vi dokumenterar även det vi gör inne på avdelningen och på Unikum.

Varje år har vi:

  • Föräldramöte
  • Ett till två föräldrasamtal
  • Två föräldrarådsmöten

När ert barn börjar på förskolan har vi ett inskolningssamtal och när ert barn slutar har vi ett utskolningssamtal, där vi pratar om ert barn och dess utveckling.

Traditioner:

Förskolans dag

Denna dag firar vi med aktiviteter för barnen på förmiddagen och en familjekväll som föräldrarådet, i samarbete med personalen, anordnar. 

Lucia

Lucia firar vi utomhus där barnen gör ett luciatåg för sina föräldrar. Efter luciatåget går alla barnen in till de hus som deras avdelning ligger i, där vi har en pysselkväll. Under pysselkvällen brukar vi baka pepparkakor och göra olika julpyssel. Under denna stund får varje barn ta med sig två vuxna. 

Midsommar

Barnen får gå och plocka blommor som de sedan får klä vår midsommarstång med. Efter det sjunger och dansar vi med barnen runt vår nyklädda stång.

Julgransplundring

Hela förskolan samlas inne i Hus A på förmiddagen för att dansa ut julen. När vi sjungit och dansat bär vi ut granen och har en fikastund efteråt. 

Påsk

På förmiddagen kommer vår påskkärring Margarta på besök. Barnen får leka tillsammans med Margareta och hon kan även ge dem något uppdrag att utföra. Vi äter även en påskinspirerad lunch.

Relaterad information

Stridsbergsgårdens hemsida

Senast granskad: 2017-08-08 | av: Andreas Gleisner
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)