Slussarna firas!

Trollhättan och slussarna fyller 100 år. Det firar vi med att göra Slussdagen 2016 ännu större! Välkommen söndagen 4 september.

Person
Utvecklingsledare och kommunikatörJenny Persson 0520-495639 0733-488563
Enhet Kultur och fritid Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kultur och fritid

Årets upplaga av Slussdagen bjuder på något för alla sinnen. Allt ifrån det speciella dunket från tändkulemotorer, lukten av handslaget rep till smaken av närproducerad mat. Kom och upplev Slussdagen som inte bara bjuder på en vacker natur och spännande historia utan även en rad aktiviteter för hela familjen och självklart en god räkmacka. 

Sjöfartsverket visar sjöräddningsövning med räddningshundar, presenterar nya slussleden 2030, visar Kanalcentralen och bjuder ombord på sina fartyg. 

Självklart finns Slussvarvet med oss som tidigare år. Höljebacka Brandmuseum visar brandbilar och motorspruta. Alla barn kan göra sin egen jubileumsbadge med Innovatum.

Låt resan bli en upplevelse och ta båten Strömkarlen till Slussdagen från Strandgatan. Vi bjuder på turen men begränsat antal platser så kom i tid!
Strandgatan till Slussdagen: Avgångar 10.30 &13.30.
Slussdagen till Strandgatan: Avgångar 13.00 & 15.15.

Vi inviger också den nya kanaltrappan som förbinder Österlånggatan och kanalbanken samt Olidebron, den nya gång- och cykelbron över kanalen. Läs mer om "invigningspromenaden" i artikeln längst ned på sidan.

Uruppförande av musikverket Stadens Ljud

På Slussdagen fylls Trollhättans slussar, inte bara av vatten, utan av musik. 1916-års övre sluss blir scen för uruppförandet av Stadens ljud, ett musikverk komponerat för att skildra och hylla Trollhättans 100 år i toner. Orkestrar, musiker, ensembler, körer, musikelever och pedagoger tar oss med på en resa som börjar och slutar med älvens ljud. En unik och pampig konsertupplevelse väntar för både publik och musiker.

Projektägare: Trollhättans Konsertförening. Med stöd av Birger Johansson och Berta Fredrikssons fond och Västra Götalandsregionen. Komposition: Leif Jordansson och Martin Q Larsson. 

Tider

10.00 Invigningspromenad längs kanalen - Trollhättans musikkår leder vägen längs kanalen där vi uppmärksammar projekt som genomförts och pågår. Start vid nya kanaltrappan på Österlånggatan/Lilla Håjumsgatan. 
10.00 Invigning av trappan på kanalbanken.
10.30 Invigning av gång- och cykelväg Åkersjövägen.
10.40 Trollhättans Tomt ab bjuder på tårta. Här startar också tipspromenaden som fortsätter över bron och Kanalstigen eller Åkersjövägen till slussområdet.
11.00 Invigning av Olidebron med Sjöfartsverkets Generaldirektör Ann-Catrine Zetterdahl och Paul Åkerlund, kommunstyrelsens ordförande. 

10.30 Strömkarlen avgår från Strandgatan. (Retur kl 13 & 15.15) Vi bjuder på turen. Begränsat antal platser, kom i tid!

11.00 Slussvarvet 

11.00 Utställare och aktiviteter för hela familjen

11.00 Öppna verkstäder & välkommen ombord

11.30 & 13.00 Presentation Ny slussled - På Kanalmuseet presenterar Sjöfartsverket planerna för en ny slussled till år 2030. Ett enormt byggprojekt på minst sju år, om det får klartecken. 

12.00 Räddningsövning i vattnet - Sjöfartsverket genomför en verklighetstrogen övning med räddningshundar i Åkers sjö.

12.00-13.45 Visning Kanalcentralen - Verksamheten i Sjöfartsverkets kanalscentral vid sluss nummer tre är öppen dygnet runt, året runt. Det är härifrån personalen har full kontroll över fartygen och båtarna i kanalen.

13.30 Strömkarln avgår från Strandgatan (Retur 15.15)

14.00 Stadens ljud – unik konsert!
Program för konserten finns att hämta i det blå informationstältet under dagen.

Ca 15.00 Tack för idag!

Med reservation för ändringar i program och tider. 

Invigningspromenad längs kanalen

När slussarna fyller 100 år, precis som staden, vill vi passa på att fira och uppmärksamma de projekt genomförts och pågår längs kanalen. Häng med på invigningspromenad tillsammans med Trollhättans Stadsmusikkår den 4 september!

Stadens ljud - unik konsert vid slussarna

På Slussdagen söndag 4 september kl. 14 väntar en gigantisk konsertupplevelse runt och i övre slussen. Ett specialskrivet musikverk framförs för första och enda gången som en hyllning till Trollhättan 100 år.

Senast granskad: 2016-08-31 | av: Jenny Persson
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)