Nyår i Trollhättan

Tillsammans firar vi in Trollhättans 100-årsjubileum!

Personer
Enhet Kultur och fritid Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kultur och fritid

Välkommen till ett gnistrande nyårsfirande i Trollhättan. Flanera runt i city under eftermiddagen. Träffa folk, luncha, fika, lär dig mer om Trollhättans historia och låt dig underhållas av N3. Besök Spikön som fått både vinterskrud och ny belysning och Det Stora Sångkalaset uppträder med specialskriven föreställning!  Allt detta innan du promenerar ner till Hojumstunet och njuter av fina ljussättningar och det stora nyårsfyrverkeriet som jubileumsåret till ära firas av strax efter kl. 17.

Nyårspromenad i city

KL. 14-16
Stanna till i några av stadens äldsta och vackraste byggnader och träffa historiekunniga som berättar om Trollhättan 1916 och husets historia. Här underhåller också N3 Kulturskola med musik, och du kan få något varmt och gott i magen.

Programmet pågår samtidigt i alla hus. Ca 30 min föreläsning+musik som återkommer mellan kl. 14-16.

Swania

Tomas Sallander från Trollhättegillet, som bildades redan 1934, kommer ursprungligen från skolans värld och är en uppskattad föreläsare i olika sammanhang. Thomas berättar om det ursprungliga stadshuset som numera är Hotell Scandic Swania.

Stämningsfullt medN3s stråkkvartett: Oscar Sävhage, Katarina Memetovic, Klara Sjölin, Caroline Lundin.

Swania serverar mustig kantarellsoppa på buffé med bröd (59 kr). Baren är öppen för att servera Lumumba, Irish Coffee, varm choklad och kaffe. (Ingång fr. uteserveringen)

Villa Stranna

Per-Gunnar Modigh, eller bara PG som han kallas, var kommunpolitiker mellan 1973 och 2006 och är nu för tiden bland annat ordförande i föreningen Gamla Trollhättepojkar. PG berättar om gamla tingshuset också kallat Stranna. 

Finstämt med klassisk gitarr medDan Henriksson, Johan Abrahamsson, Ellen Edkvist, Erik Tammpere, Jonathan Lindeskog. 

Fika hos Café Reko i Villa Stranna som erbjuder ett urval av sitt ekologiska och närproducerade sortiment av söta rawfood-munsbitar samt smulpaj med Vingalands egentillverkade vaniljglass. 

Odd Fellow

Mats Ronnevik, stadsbyggnadsantikvarie sedan 2006, är egentligen från Stockholm men har ett stort intresse för Trollhättans historia och stadens bebyggelse. Hans ämne är ”Odd Fellows-huset” som från början var stadsläkarens privatbostad men som på 40-talet köptes av familjen Nyström som i sin tur sålde det till ordenssällskapet Odd Fellow 1970.

Svängigt med Jazzensemblen MONK: Simon Aglund, altsaxofon, Adam Norlander, piano, Karl Samuelsson, elbas, Nicolas Kopp, trummor, Axel Johansson, gitarr.

Kanalrestaurangen somserverar en vegetarisk grekisk paj med sallad och husets dressing alt. Västerbottenostpaj med grillad kyckling, sallad och chilidressing. För den som vill fika finns kaffe och kaka, alt. te eller varm choklad. Även baren är öppen för de som önskar andra drycker.

Villa Elfhög

Thomas Bjurbäck, Trollhättegillets gillespatron, det vill säga ordförande själv och före detta rektor vid Trollhättans folkhögskola kommer att lära dig mer om Villa Elfhög. Även detta storslagna hus var ursprungligen en privatbostad, nämligen ingenjör Nydqvists.

Stämningsfullt pianospel på husets flygel. 

Hamnmagasinet

Per-Åke Qvick, författare och musikproducent med mera, kommer att berätta om Hamnmagasinet som också fanns i 1916-års Trollhättan och som inrymt många olika verksamheter genom åren.

En musikalisk tidsresa med Magdalena Palm & Sofie Ericsson.

Glögg serveras av Cityvärdarna från City Trollhättan.

Vinter på Spikön

KL. 11-17

Den nya belysningen tänds för första gången!

Lilla Åket säljer fika och fyrfaten är tända för korvgrillning.

Spikön i bilder från förr. Annika Hjortkap, lokalhistoriker som jobbat på Innovatums bildarkiv men även varit verksam i Gärdhems hembygdsförening kommer att presentera en bildvisning om Spikön och dess fängslande historia i servicebyggnaden. Kl. 12.30-16.00

Det Stora Sångkalaset på Skrotnisses scen med specialskriven föreställning för nyårsglada barn och föräldrar! Kl. 16.00–16.30

Ljussättningar i fallområdet

Upplev omgivningarna kring Åkerbergsvägen, Hojums kraftstation och delar av fallområdet i nytt ljus. Belysningen kommer att vara tänd fram till kl. 20.00.

Nyårsbön 

Kl. 16 i Trollhättans kyrka

Nyårstal - Fallpåsläpp - Musiksatt fyrverkeri 

KL. 17.00 på Hojumnstunet

Trollhättans 100-årsjubileum inleds med nyårstal av Helena Kortered, Vattenfall och Olle Sävström, Kommunfullmäktiges ordförande.

Relaterad information

Åkersbergsvägen och Oscarsbron kommer vara avstängd för biltrafik mellan kl. 16-18. Endast färdtjänst eller motsvarande kommer att tillåtas trafikera området.

Parkeringen på Drottningtorgets södra sida kommer under dagen att vara reserverade för fordon med handikapptillstånd. Servicelinjen kommer att trafikera Drottningtorget-Fallområdet mellan kl. 15-19. Hållplats E på Drottningtorget.

Fyrverkeriet kommer att ses lika bra från såväl Oscarsbron som från Åkersbergsvägen.

OBS! I år arrangerar Trollhättans Stad inget nyårsfyrverkeri kl. 24.00. 

Senast granskad: 2015-12-29 av: Jenny Persson
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)