Ny utställning om Fyra Trollhättebor

Nu visas jubileumsårets sista utställning i Konsthallen Trollhättan. Med nostalgi och glädje minns vi Trollhättans historia och människorna som levt här genom Ida Mellgren, Annie Wallén, Carl Wallström samt Oscar Olsson och Trollhätteglass.

Person
Utvecklingsledare och kommunikatörJenny Persson 0520-495639 0733-488563
Enhet Kultur och fritid Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kultur och fritid

De var fyra trollhättebor som på sin tid visade prov på kreativitet, handlingskraft och företagsamhet som imponerar och lever kvar än idag. Deras verk finns bevarade i arkiv, samlingar och hem, och nu visas de för första gången i en utställning.

Ida Mellgrens fanor, Annie Walléns foton, Carl Wallströms målningar och historian om Oscar Olsson och hans glassfabrik skapar tillsammans en unik utställning om Trollhättan.

Utställningsperiod 8 oktober - 18 december
Vernissage 8 oktober kl. 11-16. Invigning kl. 13.00. 
www.periferi.nu

Ida Mellgren och Annie Wallén

Ida Mellgren och Annie Wallén, två självförsörjande kvinnor i en tid då det inte fanns så många yrken för kvinnor. Båda var fotografer, men Ida var mer än så. En konstnär som på beställning tillverkade fanor till fackföreningar och godtemplarloger. Sidenfanor som idag är unika och värdefulla konstverk. Annie Wallén fick förtroendeuppdraget att fotodokumentera kanalombyggnadsarbetet från 1910 fram till dess att 1916-års kanal- och slussled var färdig.

Carl Wallström

Carl Gustaf Wallström, en lågmäld konstnärssjäl, vars yrkesliv tidigt utstakades. Carl brukade själv säga att han var född i kanalen och visst låg det mycket i dessa ord. Med tiden blev Carl överingenjör vid Nya Trollhätte Kanalbolag. Som konstnär var han självlärd, produktiv, men blygsam. Han lät oljefärg och pensel ge eftervärlden prov på de platser där han trivdes utan att för ett ögonblick tro att någon skulle vilja köpa verken. Majoriteten av hans verk hamnade i stället hos familj, släkt och vänner.

Oscar Olsson och Trollhätteglass

Säg Trollhätteglass och medelålders svenskar lyser upp och berättar om Good-Ice, Dubbelpinne och Djungelpinne. Trollhättebor diskuterar livlig om den legendariska randiga kiosken var gul-svart eller svart-vit. Det är mer än 80 år sedan Oscar Olsson började tillverka glass. Det är mer än 50 år sedan han sålde sin glassfabrik. Vi kan inte köpa glassen längre men vi kan minnas. Dock har historien om företaget Trollhätteglass och personen Oscar Olsson sällan berättats. Nu ger vi honom och hans skapelse en plats i rampljuset!

Senast granskad: 2016-10-10 | av: Jenny Persson
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)