Invigning 100 år genom 100 bilder

Lördag 5 mars är det vernissage och invigning av Trollhättans jubileumsutställning 100 år genom 100 bilder och digitala berättelser om Vägen hit.

Personer
Enhet Kultur och fritid Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kultur och fritid

Den 5 mars till 12 juni visas utställningen om Trollhättans 100 år i Konsthallen Trollhättan. Välkommen in på en färd genom stadens 100 år. Kanske blir det en nostalgisk tidsresa, eller en upptäcktsfärd genom outforskad historia. Du kan också ta med dig 100 år genom 100 bilder hem i form av en bok som finns att köpa för 200 kr (kontant) i konsthallen.

Vernissage: Lördag 5 mars kl. 11-16.

Program invigning kl. 13

En musikalisk tidsresa med N3s pedagoger Magdalena Palm och Sofie Ericsson på sång och gitarr. 

Korta intervjuer med;
Henrik Olsson, historiker på Innovatums science center och projektledare för framtagningen av utställningen 100 år genom 100 bilder.

Thomas Johnsson, filmpedagog N3, som berättar om arbetet med de digitala berättelserna som blivit utställningen Vägen hit med sig har han några av deltagarna. 


100 ÅR GENOM 100 BILDER
Med denna fotoutställning hyllar vi Trollhättan, en pigg hundraåring, som 1916 fick de efterlängtade rättigheterna att kalla sig stad. 

Fotografier på viktiga, intressanta, vardagliga, roliga, stora och små händelser har valts ut av en redaktionsgrupp som botaniserat i arkiv och bland bidrag från föreningar och privatpersoner för att slutligen enas om de 100 bilder som här representerar Trollhättans 100 år. Varje bild kompletteras av en kort berättelse av skribenterna Allan Johansson, Karin Danielsson och Jonas Myrholm, alla tidigare eller nuvarande journalister på TTELA. 

Utställningen visar upp ett antal perspektiv och glimtar ur människors liv, men det kunde lika gärna varit 100 andra bilder och berättelser som gett en lika sann bild av Trollhättan. 

VÄGEN HIT
Möt tio trollhättebor vars livsresa började någon annanstans och lyssna på deras berättelser om vägen hit. Med bild och egen röst, i det globala filmformatet digitala historier, berättar Anvar Alladin, Shuyuan Xiao, Aboud Shamoun, Ingela Granström, Luis Garcia Moure, Ann Palmnäs, Hosniy Daoud, Hawa Abdullahi, Jeannette René de Vreede och Josef Saffo om hur det var att bryta upp och bygga nytt. 

De delar med sig av sin resa från en annan plats i världen, Europa, Sverige, till livet i Trollhättan idag. Tio personliga berättelser som visar hur olika bakgrunder och erfarenheter vi har – vi trollhättebor.

Senast granskad: 2016-03-04 av: Jenny Persson
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)