Jubileumsårets höjdpunkter

Programmet är inte är helt färdigt ännu. Planeringen pågår för fullt och fler upplevelser kommer till, stora som små. Men redan nu delar vi med oss av några spikade höjdpunkter.

Person
Utvecklingsledare och kommunikatörJenny Persson 0520-495639 0733-488563
Enhet Kultur och fritid Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kultur och fritid

Vid nyår 1916 fick Trollhättan äntligen sina stadsrättigheter. När vi säger hejdå till 2015 och hälsar 2016 välkommet firar vi också in ett fullspäckat jubileumsår med kultur, idrott, eget skapande och nya möten.

Med dunder och brak blir nyårsafton vår första programpunkt för året. Nyårfirandet flyttas till eftermiddagen för att det ska bli tillgängligt för fler. Vi bjuder på fina ljussättningar, kulturupplevelser med musik och historia och - självfallet - ett stort fyrverkeri.

En jubileumskonsert med Göteborgs Symfoniker livar upp i januarimörkret. Ett mycket efterlängtat besök av Sveriges Nationalorkester. Inleder gör vår egna skickliga N3 Symfoniker.

Den 12 mars bjuder Trollhättans Stad tillsammans med Eidar, Trollhättan Energi och Trollhättans Tomt in till en sprakande jubileumsbal i Nova Arena! En kavalkad med artister med trollhätteankytning inleder festkvällen innan vi äntrar dansgolvet.

I mars öppnar Konsthallen Trollhättan den stora utställningen 100 år genom 100 bilder. Välkommen att uppleva staden från 1916-2016 i bilder. Viktiga, roliga, spektakulära, spännande och vardagliga händelser får oss att minnas tillbaka.

Den 20-21 augusti ställer vi till med Födelsedagskalas i centrum. Folkliv på gatorna, stor utomhusmässa med Trollhättans föreningsliv, kända artister på scenen på torget lockar många att komma och fira 100-åringen. Lördagens kalasstämning håller i sig till söndagen då firandet flyttar in i Folkets Hus Kulturhuset.

Under 2016 har vi ytterligare en jubilar att hylla - 1916-års slussled som när det begav som invigdes av Kung Gustav V. Den 4 september flyttar vi därför jubileumsfestligheterna ner till slussarna bjuder tillsammans med Sjöfartsverket in till en dag med många aktiviteter för hela familjen. Slussen fylls av toner när stora delar av Trollhättans musikliv uruppför ett musikaliskt allkonstverk. Vi hoppas också på Kungligt besök för att hålla på traditionen.

När vi går in i hösten 2016 svämmar Trollhättan över av bra kulturupplevelser som återkommer varje år. Trollhättans Poesifestival, Planetafestivalen, Novemberfestivalen - bara för att nämna några. Kanske får några av dessa lite extra glans jubileumsåret till ära. 

Vi avrundar "Trollhättan 100 år" i december med en julmarknad "á la 1916" på Storgatan innan fyrverkeriet på nyårsafton sätter punkt för jubileumsåret och ger oss ett avstamp för framtiden...

Senast granskad: 2015-08-26 | av: Jenny Persson
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)