Föredrag om sverigefinnars historia

Trollhättebygdens historia presenterar föreläsaren och minoritetskonsulten Esko Melakari som kommer prata om sverigefinnar, en historia från viktingatiden till nationell minoritet.

Person
Utvecklingsledare och kommunikatörJenny Persson 0520-495639 0733-488563
Enhet Kultur och fritid Gärdhemsvägen 9 461 83 Trollhättan 0520-49 50 00 Kultur och fritid

I våras fick Esko Melakari tyvärr ställa in sin föreläsning och många blev besvikna. Därför är det extra roligt att nu kunna presentera honom som nästa föredragshållare i programmet för Trollhättebygdens historia. 

Esko Melakari har jobbat för en bättre minoritetspolitik i över 30 år, bland annat som delegationssekreterare för Sverigefinländarnas delegation och som minoritetskonsult. Under sin föreläsning kommer Esko bland annat belysa sverigefinnarnas och finska språket ställning i Sverige, berätta om sverigefinnarnas historia i Sverige och minoritetens betydelse för Trollhättan.

Erkännandet som minoritet fick sverigefinnarna först 1999. Den första minoritetslagen år 2000 var en besvikelse då få kommuner blev förvaltningsområden. Med finskt förvaltningsområde avses de kommuner i Sverige där de finskspråkiga invånarna har vissa lagstadgade språkliga rättigheter.

2010 började Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (2009:724) att gälla. Lagen säger att de nationella minoritetsspråken ska skyddas och främjas. Den som tillhör en nationell minoritet har rätt att lära sig sitt minoritetsspråk, utveckla och använda det. De fem erkända nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer (som även är ett urfolk), sverigefinnar och tornedalingar. De historiska minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli. 

Sverigfinnar - en historia från vikingatiden till nationell minoritet

Söndag 25 september kl. 14.00
Lokal: Clio, Folkets Hus Kulturhuset
Fri entré, ingen anmälan krävs. Begränsat antal platser, först till kvarn...

Trollhättans Stad ingår i finskt förvaltningsområde.

Två personer håller upp den Sverigefinska flaggan, receptionen, Stadshuset.

Finskt förvaltningsområde

Med finskt förvaltningsområde avses de kommuner i Sverige där de finskspråkiga invånarna (sverigefinnarna) har vissa lagstadgade språkliga rättigheter.

Relaterad information


Trollhättebygdens historia arrangeras av Innovatum och Trollhättans Stad i samverkan med Högskolan Väst. 

Senast granskad: 2016-09-19 | av: Jenny Persson
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)